Tieto 4 veci rozhodnú, či váš vzťah potrvá večne

Len čo nájdete svojho vysnívaného muža, všetko je oveľa jednoduchšie. Ťažké to začne byť až po nejakom čase. Niektoré páry dokážu problémy vo vzťahu prekonať - a niektoré sa rozídu.

27.04.2020 13:00
láska, vzťah, starší partner Foto:
Ak sa partneri kritizujú bez toho, aby poskytli návrhy na zlepšenie, je to zlé znamenie.
debata

Psychológ John Gottmann našiel metódu, pomocou ktorej dokáže do pätnástich minút analyzovať, či sa pár čoskoro rozíde alebo naopak, či spolu dlhé roky ostanú. Spozná to vďaka štyrom znakom. Psychológ najprv nechá pár sadnúť si za stôl, aby sa pätnásť minút rozprávali o nepodstatných veciach. Pozornosť venuje nasledujúcim bodom. Tieto naznačujú, či sa pár čoskoro rozíde:

Nekonštruktívna kritika

Ak sa partneri navzájom kritizujú bez toho, aby poskytli pozitívnu spätnú väzbu alebo návrhy na zlepšenie, je to zlé znamenie. Rovnako ako zovšeobecňujúca výčitka typu „Ty v domácnosti nič nerobíš!“

Pohŕdanie

Ak sa partneri zosmiešňujú alebo sa už navzájom neberú vážne či dokonca ignorujú, čo už bolo povedané, je to pre Gottmanna jasný signál, že by sa vzťah mohol čoskoro skončiť.

Vysvetľovanie

Keď sa jeden z partnerov prepne do obranného režimu a zdôvodní to (…„spravil som to len preto, že si ma ignorovala!“), Gottmann to interpretuje ako jeden zo základných problémov vo vzťahu.

Ľahostajnosť

Nezáujem, odstup a ľahostajnosť – na tomto štadióne je takmer každý vzťah mŕtvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #obrana #kritika #odstup #spätná väzba #pohŕdanie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...