6 vecí, ktoré sa dejú s vagínou, keď starne

Aj keď tomu v čase dozrievania sotva dokážeme uveriť, veľa vecí je lepších, keď sú staršie - syr, víno a napríklad aj náš sexuálny život.

21.02.2020 15:00
nohavičky, vaginálny zápal Foto:
Menej výtoku znamená zmenu pH vagíny - vo vyššom veku je skôr zásadité ako kyslé.
debata (10)

Aj vagína sa časom mení. A zmeny sa neobmedzujú iba na niekoľko sivých chlpov. Naše telo, vrátane vagíny, sa časom výrazne mení. Genitálie reagujú na hormonálne zmeny a tkanivo je dosť citlivé. Čo to znamená? Ženy po štyridsiatke môžu rátať s tým, že ich vagína bude v posteli reagovať inak.

6 vecí, ktoré sa stanú s vagínou, keď starne:

Je suchšia
Existuje veľa dôvodov, prečo sa vagína stáva suchšou – užívanie určitých liekov, endometrióza, autoimunitné ochorenia alebo menopauza. Po menopauze už totiž vaječníky neprodukujú estrogén. Práve tento hormón je ale zodpovedný za to, že sa naše telo samo „premasťuje“. Pre ženy, ktoré trápi suchá vagína nielen počas sexu, ale aj v bežnom živote, existujú špeciálne estrogénové látky a mazivá, ktoré poskytujú úľavu.

Je náchylnejšia na prenosné choroby
Aj v tomto prípade je vinníkom estrogén. Menej estrogénu znamená aj tenšie vaginálne tkanivo. Mikrotrhliny vo vaginálnej stene sú viditeľnejšie, čo uľahčuje prenikaniu patogénov. Pomáhajú kondómy a rôzne mazadlá.

Pysky sa môžu zmeniť
Nielen vaginálna stena je tenšia, ale aj vaginálne tkanivo. Môže za to menej kolagénu a estrogénu. Vonkajšie a vnútorné pysky preto pôsobia tenšie a začínajú trochu ovísať.

Zápaly sa vyskytujú častejšie
Menej výtoku tiež znamená zmenu pH vagíny – vo vyššom veku je skôr zásadité ako kyslé. A práve to je ideálna živná pôda pre huby a baktérie. Pomôcť môže konzumovať menej mlieka a cukru a eliminovať stres. V prípade zápalov platí staré známe, utierať sa spredu smerom dozadu, po každom sexe ísť na toaletu a nosiť vzdušnú spodnú bielizeň.

A čo panvové dno?
Po tridsiatke strácame ročne okolo 3 percentá svalovej hmoty, vrátane svalov panvového dna. Dobrou správou je, že existujú cvičenia, vďaka ktorým môžeme tieto svaly posilniť.

Sivé ochlpenie
V prípade, že ochlpenie úplne neodstránite, v menopauze sa mení aj jeho farba. Tiež je to z dôvodu hormonálnych zmien.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #vagína #estrogén #menopauza #kolagén #panvové dno

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...