Očami terapeutky: Chcete ukončiť hádku? Riešte to cez posteľ!

Sex ako cesta riešenia konfliktov? Zatiaľ to terapeuti jednohlasne neodporúčali, ale názory sa menia. Čítajte, prečo môže sex ukončiť hádku.

24.02.2020 09:30
sex, vzťah, intimity Foto:
Sex obnovuje blízkosť, ktorá je potrebná na dosiahnutie mieru medzi rozhádanými partnermi.
debata (2)

Hnusná hádka… Začína sa malým zranením, každý chce mať posledné slovo, nikto sa len tak nevzdá, tým pádom sa zúfalstvo zvyšuje a bolesť prehlbuje… Obaja ste v kŕči, bola vás končatiny aj žalúdok, cítite už aj slabosť v nohách. Z jednej výmeny názorov vznikla vojna. Riešenie, zdá sa, že je beznádejné. Milujete ho, aj on vás, ale každú jeho poznámku si vysvetľujete ako útok, každý pokus o komunikáciu si vysvetľujete nesprávne. Čo teraz?

Choďte spolu do postele

Táto rada pochádza od odborníkov. A je to trochu prekvapujúce. Doteraz prevládal medzi terapeutmi skôr názor, že sex po hádke je neefektívny. Skrátka a dobre, áno a vášnivo! Ale k riešeniu konfliktu neprispieva.

Sex vytvára blízkosť

A tú k riešeniu problémov nevyhnutne potrebujeme. Tvrdí to americká psychoterapeutka Esther Perel, ktorá sa považuje za priekopníčku tejto myšlienky. Sex totiž obnovuje blízkosť, ktorá je potrebná na dosiahnutie mieru medzi rozhádanými partnermi. Vtedy sa kompromis hľadá ľahšie.

Priateľská komunikácia – znova možná

„Ak je vzťah narušený,“ hovorí Perel pre denník New York Times, „naruší sa aj pri sexe. Cesta späť k šťastiu vedie ale odzadu: cez posteľ. Páry tu nachádzajú blízkosť, ktorá v ich rozhovore chýba.“ Situácia sa začne uvoľňovať, hnev ustupovať, fyzicky ste si signalizovali, že jeden druhého chcete. V takejto atmosfére je opäť možná priateľská komunikácia."

Nezamiesť problém pod koberec

Odborníčka na vzťahy však pred jedným varuje: Páry by nemali mať spolu sex a potom sa znova vrátiť do bežnej rutiny. „Rozhovor a spoločné hľadanie riešenia konfliktu nemožno odkladať.“ V opačnom probléme by sa problémy jednoducho len zamietli pod koberec.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hádka #konflikt #posteľ #hnev #zúfalstvo #kompromis

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....