Expertka na zoznamovanie Diana Fabiánová: Aj randenie treba trénovať

Diana Fabiánová je známa nielen ako dokumentaristka, ale aj ako expertka na zoznamovanie z relácie Svadba na prvý pohľad. Čo radí na Valentína?

14.02.2020 11:00
Diana Fabianová Foto: ,
Diana Fabianová má off-line zoznamku LaskaTu
debata

Aký máte vzťah k Valentínovi? Vnímate sviatok zaľúbených inak, odkedy máte off-line zoznamku LaskaTu?

K Valentínovi mám rozpoltený vzťah. Je fajn oslavovať lásku, no prekáža mi tá limitácia len na lásku partnerskú. Ja som si to prispôsobila a oslavujem lásku ako takú – k mužovi, k svojim deťom, priateľkám, rodičom, mojej tete, ktorú mám veľmi rada a je sama. Mnoho ľudí nemá partnera a cíti sa v tento deň vylúčene.

Máte skúsenosť, že nezadaných ľudí Valentín skôr deprimuje alebo to vidia ako šancu na zoznámenie?

Pre ľudí, ktorí túžia po vzťahu, je pripomienkou, že im v živote chýba a niektorí upadajú do smutnejšej nálady. Nepáči sa mi nátlakovosť tohto sviatku. Kričí na vás z každej strany, je to komerčne silno pretláčaný sviatok. Niet sa pred ním kde skryť. Viacerí single ľudia sa mi zdôverili, že pár dní pred Valentínom a po ňom radšej nesledujú sociálne siete, aby unikli záplave fotiek zamilovaných dvojíc, ktoré svoje šťastie potrebujú demonštrovať svetu.

Podnecuje Valentín záujem o zoznámenie sa?

Zvykneme v tento deň robiť zoznamovacie akcie, či už párty, alebo rýchle rande, je po nich veľký dopyt. Takže i ľudia bez partnera prežijú večer plný zoznamovania sa. Randia odušu, aj so 17 ľuďmi opačného pohlavia za večer. S ešte väčším počtom nezadaných majú šancu nezáväzne konverzovať a zabávať sa na after párty. Valentín je vyhľadávaný dátum na randenie aj pre single ľudí, lebo pre mnohých je ťažšie v ten večer ostať doma osamote, alebo ísť von, kde narážate na rezervačky pre dvojice a romantické odkazy na vás gánia z výkladov a blikajú zo citylightov.

Využili ste vy sama niekedy zoznamku?

Nemala som kedy, s mužom sme spolu už deväť rokov. No šla by som do toho, ak by som bola sama. Vidím, že to funguje. Moji kolegovia aj dobrovoľníci sa tam zoznámili so svojimi partnermi a partnerkami. Niektorí našli dokonca životných druhov. Chystá sa svadba jedného člena tímu. Aj kameramanka sa „zaláskovala“, moderátor si u nás našiel ženu. Je toho hojne, čo sa podarilo. Vieme o viacerých svadbách aj deťoch, ktoré už veselo behajú po svete. Láska praje odvážnym, takže byť sama, určite by som skúsila šťastie.

V čom je vaša zoznamka iná?

Tým, že sa deje v skutočnom svete, nie vo virtuálnom. To šetrí čas strávený nekonečným četovaním na nete s niekým, kto je v skutočnosti iný, než sa prezentuje. U nás hneď vidíte, s kým máte do činenia. Čo v spoločnosti daného človeka cítite, ako sa správa, vyzerá, ako vonia. Sme špeciálni aj tým, že združujeme ľudí s podobným hodnotovým nastavením, čo už samo osebe tvorí prvé sito. Snažíme sa jasne komunikovať, že sme zoznamkou pre ľudí, ktorí rešpektujú svetonázor iných a považujú obe pohlavia za rovnoprávne. Zároveň trváme na transparentnosti. Očakávame, že účastníci majú ukončené a spracované svoje predchádzajúce vzťahy a v komunikácii s potenciálnymi novými známosťami sú úprimní.

Čím chcú ľudia vo vašej zoznamke zapôsobiť na ostatných? Čo najlepšie zaberá?

Prvý dojem vždy bol a bude dôležitý. Máme vlastnú štylistku, ktorá v prípade potreby radí, čo sa komu hodí, aké farby, strih. Mnoho ľudí, hlavne muži, v tom nemusia mať jasno. Naša Simona im pomáha nájsť si svoj vlastný štýl. Najdôležitejší je však obsah pod šatami. To, čo človek vyžaruje zvnútra. My máme filozofiu, že najlepšie funguje autentickosť a priamosť. Najviac účastníkov má nad 30 rokov. Majú už nejaké vzťahy za sebou, nehrajú hry a netvária sa, že sú tým, čím nie sú. Najlepšie funguje, ak je človek od začiatku sám sebou. Nezveličuje ani nezastiera. Dôležité je prísť bez prílišných očakávaní. Presvedčenie, že si v ten večer musím niekoho nájsť, inak to bude zlyhanie, je nanajvýš škodlivé. Treba to brať ako zaujímavú skúsenosť, príjemný večer či spoločenský tréning, lebo aj randenie je dobré trénovať. Ľudia cítia, ak ste v kŕči, a to rozhodne nepôsobí sexy.

V televízii práve beží program Svadba na prvý pohľad. Mnohí diváci tvrdia, že by si na také niečo netrúfli. Vy ľudí dávate dokopy, ale viete si predstaviť, že by ste sa ocitli na ich mieste?

Na to treba veľkú dávku odvahy. Ja im silno fandím a vážim si, že nám dôverovali a zverili sa nám do rúk. Neviem, či by som sa na to dala sama. Nevylučujem to, lebo i ja mám v mnohom posunuté hranice oproti tomu, čo je na Slovensku bežné. Za odborníkov môžem úprimne vyhlásiť, že sme sa ozaj snažili zo všetkých síl. Ja by som sa ako účastníčka asi najviac obávala, aby sa nezmenil pôvodný zámer a nestal sa z toho bulvár. Druhou brzdou by pre mňa pravdepodobne bolo aj veľmi prísne komentovanie verejnosti, ktorá tak rada používa dvojaký meter na seba a na tých druhých. Verím, že sa postupne naučíme byť rešpektujúcou spoločnosťou. To by malo za následok, že by sa odvážilo prihlásiť širšie spektrum účastníkov a šance na kvalitného partnera by sa ešte výrazne zvýšili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zoznamka #diana fabiánová #Valentín #zoznamovanie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...