Jediná vec, ktorá garantuje šťastné manželstvo. Láska to nie je!

Zamilovať sa po uši jednoducho na šťastné manželstvo nestačí. Dôvod, pre ktorý každé druhé manželstvo neskončí šťastne, ale na rozvodovom súde nie je ten, že by dvojica na začiatku nemala dosť lásky. Chýbalo niečo celkom iné.

09.02.2020 16:00
manželstvo, vzťah, láska Foto:
Pre manželstvo kľúčové, aby ste nemali pocit, že na úkor spoločného dobra prichádzate o seba.
debata

Zmenila sa doba aj vzťahy

Láska je slepá a preto často nevidí, že manželstvo si vyžaduje niečo viac, ako len pocit lásky. Ten koniec koncov môžete zažívať s mnohými ďalšími partnermi aj partnerkami a to, čo odlíši bežnú lásku, zamilovanie, či platonický vzťah od manželstva je dohoda. Nie tá, ktorou spečatíte rozhodnutie ostať spolu navždy, ale pragmatická dohoda, ktorá váš vzťah posilní.

Manželstvo je ja aj my

Kouč v oblasti vzťahov Ivan Young sa domnieva, že pred sobášom je základom postaviť manželstvo na racionálny základ. Láska bokom, ak si chcete byť istí, že spolu vydržíte, musíte budúce manželstvo projektovať ako inštitúciu vás dvoch, ale aj ako svet každého samostatne. „Ide o spolužitie dvoch ľudí, kde musia obaja pociťovať šťastie a budovať vzťah spoločne, ale rozvíjať sa aj každý sám,“ tvrdí Young. Ak manželstvo nepostavíte na takomto videní, môže stroskotať.

Zmenili sa rodové polohy

Ďalším dôležitým bodom je uvedomenie, že dnes sa zmenili rodové stereotypy. Preto už muž nemusí byť živiteľom rodiny, žena môže mať vyšší plat, partner môže ostať na materskej. Je dôležité vedieť, ako vníma váš partner a vy sama úlohu ženy a muža v manželstve. Ak sa nezhodnete na základných princípoch, láska skôr či neskôr vyprchá a ostanú len nezhody.

Položte si základné otázky

Ivan Young vypracoval počas svojho štúdia vzťahov základné otázky, ktoré je dobré si zodpovedať pred vstupom do manželstva ako dotazník. Tie totiž dokážu určiť, či budete schopní koexistovať a či sa budete rozvíjať ako dvojica aj ako jednotlivec. Pretože to je pre manželstvo kľúčové, aby ste ani jeden nemali pocit, že na úkor spoločného dobra prichádzate o seba.

• Ako často chcete navštevovať príbuzných a oni vás?
• Aké je vaše náboženstvo alebo filozofické presvedčenie?
• Chcete deti a ak áno, tak koľko?
• Ako často chcete mať sex?
• Aké sú vaše sexuálne preferencie?
• Aké sú vaše sny?
• Aké postavenie považujete za vhodné pre ženu a pre muža vo vzťahu?
• Spoločný účet alebo oddelené účty?
• Aké máte predstavy o dovolenkách? Ste dobrodružný alebo plážový typ?

Čím väčšia zhoda, tým vyššia šanca, že sa dožijete aj diamantovej svadby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #dohoda #šťastie #zamilovať sa #spoločné princípy

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...