Sedem signálov, že ste prebrali vzťahové zlozvyky rodičov

Od rodičov sa veľa učíme a častokrát nám to ostáva aj v dospelosti - žiaľ, ide aj o zlé zlozvyky, ktoré si podvedome prenášame do partnerstva.

04.02.2020 17:00
muž a žena, kríza, hádka Foto:
Reagujete pasívne-agresívne alebo obľubujete drámu? To všetko sú zvyky, ktoré ste prebrali od rodičov.
debata

Najmä čo sa týka lásky, existuje niekoľko signálov, že sme od rodičov prebrali zlé návyky. Väčšinou ani nevedeli, čo nás naučili, pretože podľa novej štúdie väčšina rodičov so svojimi deťmi o emocionálnych aspektoch lásky vôbec nehovorí. Štúdia, ktorú uskutočnil Harvard Graduate School of Education, zistila, že väčšina rodín si doma s tínedžermi nesadne a nerozpráva o láske, hoci 65 percent opýtaných detí uviedlo, že sú takýmto rozhovorom otvorené.

Bude vás to stáť len trochu námahy a môžete sa dozvedieť, aké zlé návyky ste prebrali od rodičov. Najskôr však musíte vedieť, čo robíte zle. Tu je pár signálov, že ste niečo prebrali od rodičov.

Svojmu partnerovi neveríte

Boli ste ešte veľmi malá keď sa vaši rodičia rozviedli alebo prežívali krízu? To môže neskôr vyvolať úzkosť vo vzťahu alebo strach z odmietnutia. Z prvej ruky viete, že vzťahy môžu zlyhať, a hneď je z vás neistý človek.

Hovoríte s každým, okrem partnera

Štýl komunikácie bolo to prvé, čo sme ako deti odpozorovali. Ak vaši rodičia neboli schopní diskutovať o veciach, ani vy ste sa nenaučili, že je to dôležité. Sťažovali sa vaši rodičia často na druhých a diskutovali to s nezaintereso­vanými? Potom možno aj vy radšej preberáte problémy vo vzťahu radšej s priateľkami ako priamo so svojim partnerom.

Iba polovičnú pravdu

„Ale nepovedz to mame!“ Spomínate si na túto vetu? Údajne malé a nepodstatné klamstvá môžu neskôr u dospelých spôsobiť veľké problémy s dôverou. Dohodnite sa so svojím partnerom vopred, aby ste počas rozhovorov vždy dávali želania a pocity do popredia a nič nevnímali ako útok.

Sex vás stresuje

Nikdy si vaši rodičia vo vašej prítomnosti neprejavovali lásku alebo náklonnosť? Alebo len naozaj zriedka? Žiadne dotyky a bozky? Vnímať sex ako niečo pozitívne a prirodzené je niečo, čo z veľkej časti preberáme z rodinného domu. Ak majú rodičia problém o týchto témach rozprávať a tvária sa, že sex v podstate ani neexistuje, pre deti je rovnako ťažké hovoriť otvorene o svojich sexuálnych potrebách.

Neviete sa hádať

Hádate sa asi ako vaši rodičia. Vždy si chcete zachovať pokoj? Reagujete pasívne-agresívne alebo obľubujete drámu? To všetko sú zvyky, ktoré ste prebrali od rodičov. Spory sú normálne a patria do každého zdravého vzťahu – stačí sa len naučiť hádať.

Všetko je pre vás súťaž

Vo vzťahu nie sú víťazi ani porazení. Ale ak sa vaši rodičia chceli navzájom predbiehať, môžete mať vo vzťahu tiež takéto ambície. Je dôležité mať na pamäti, že tu ide o tímovú prácu a nie je tu žiadna cieľová čiara, ktorá by sa mala prekročiť. Z tohto dôvodu je dôležité riešiť konflikty, hovoriť o problémoch ešte pred tým, ako nad nimi stratíme kontrolu a naučiť sa partnerovi dôverovať. Obaja ste na rovnakej strane.

Vždy sa ocitnete v zlom vzťahu

Vyrastať v domácnosti, v ktorom je fyzické alebo psychické násilie, spôsobuje traumu. Môže to viesť k tomu, že sa v dospelosti dostanete k podobným vzorcom. Môže to tiež znamenať, že sa ocitnete v zdravom vzťahu, ale pre vás nie je „správny“, pretože vôbec neviete, aké to je, byť zdravým spôsobom milovaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #bozk #rozvod #úzkosť #rodičia #klamstvo #zlozvyk

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...