Prichádza rok nových príležitostí a zmien! Prináša ich kovový potkan

Nové príležitosti a zmeny i húževnatosť, aktivitu a bojovnosť symbolizuje v čínskej mytológii potkan, s ktorým sa spája nadchádzajúci čínsky nový rok.

24.01.2020 17:00
zmena času, hodiny, letný čas, zimný čas, čas Foto:
Príchod nového roka v Číne prináša so sebou aj nové impulzy.
debata

Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá na 25. januára, kedy potkan vystrieda vládu dobrotivého prasaťa a v oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie vypuknú búrlivé oslavy (v Číne ich pre koronavírus na väčšine miest zakázali).

Potkan je prvým z 12 živočíchov čínskeho zverokruhu a vládnuť bude až do 11. februára 2021, kedy ho vystrieda byvol. Západná civilizácia týmto hlodavcom opovrhuje ako nečistým zvieraťom, ázijské kultúry k nej prechovávajú úctu a oceňujú jeho bystrosť, pôvab a schopnosť zhromažďovať veľké zásoby. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok, na rok 2020 a znamenia potkana je to kov.

Podľa astrológov by mal rok kovového potkana byť v znamení činorodosti a dobrých správ. Cesta k úspechu však bude plná skúšok a bude vyžadovať vôľu i vytrvalosť. Ľudia budú mať veľa príležitostí k novým projektom, finančným transakciám aj nadviazanie nových vzťahov a vzájomnej komunikácii. V oblasti životného štýlu sa bude dariť najmä jedincom s aktívnymi športovými návykmi.

Ľudia narodení v znamení potkana (1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 a 2008) bývajú očarujúci, bystrí, prispôsobiví a energickí. Dokážu byť ale tiež vypočítaví, vyberaví a veľmi ambiciózni. Nadriadení si ich cenia ako spoľahlivých a snaživých spolupracovníkov, partneri ako milých a elegantných druhov. Často pestujú umelecké koníčky, ktoré dokážu rýchlo speňažiť, pretože peniaze sú pre toto znamenie dôležitým prostriedkom k životu v luxuse, ktorý potkany toľko milujú.

Najvhodnejších partnerov nájdu v opici a drakovi. Spolužitia so psom, prasaťom a potkanom bývajú tiež plodné. Naopak problematický vzťah sa očakáva od spojenia so zajacom, koňom a kohútom.

V roku potkana sa narodil napríklad princ Charles, politici George Bush starší a Jimmy Carter, futbalisti Diego Maradona a Zinedine Zidane, herci Robert Redford, Hugh Grant a Colin Firth, herečka Scarlett Johansson, spevák Ozzy Osbourne či speváčka a herečka Olivia Newtonova-John.

Sviatky jari (Čchun-ťie) čiže nového roku sú najvýznamnejším sviatkom roka pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejčanov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú 15 dní. Ľudia si navzájom prajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcom má zaistiť požehnaný rok. Dôraz sa kladie aj na upratovanie domu pred začiatkom nového roka a ozdobné dekorácie. Súčasťou osláv sú aj tradičné tance vo zvieracích prevlekoch.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, kedy sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, kedy sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje od roku 2637 či 2636 pred naším letopočtom, kedy ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #kalendár #projekt #kov #potkan #ambície #rok #horoskop

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...