NIE svadbe, deťom, manželstvu! Mnohé ženy v Južnej Kórei volia život bez muža

"Som heterosexuálka a už nechcem mať žiadne vzťahy s mužmi," hovorí Juhokórejčanka Bonnie I, ktorá sa rozhodla vzdať sa svadby, sexu i detí.

08.01.2020 17:00
svadba, manželstvo, láska Foto:
Nie svadbe!
debata

„Vždy som mala pocit, že manželstvo znamená pre ženu viac nevýhod ako výhod,“ vysvetľuje agentúre AFP Bonnie, ktorá žije so svojim psom neďaleko Soulu. A nie je sama. Počet sobášov vo veľmi patriarchálnej juhokórejskej spoločnosti prudko klesá.

Rovnako ako Bonnie I sa už 4 000 žien rozhodlo pripojiť k feministickému hnutiu 4B alebo k 4 Nie: odmietajú vzťahy, sex, svadbu aj deti. A viac ako 100 000 žien sleduje na serveri YouTube kanál venovaný bojkotu manželstva a materstva.

V Južnej Kórei dobrá manželka pracuje, stará sa o manžela a o deti a navyše aj o starnúcu svokru a svokra. „Záleží len na tom, aby ste bola schopná starať sa o manžela a o jeho rodičov. Váš minulý život alebo zamestnanie nemajú žiadny význam,“ sťažuje sa štyridsiatnička Bonnie I. „Keď máte diplom, je to dokonca na škodu,“ dodáva. Sama má dva tituly a zveruje sa, že keď si jej kvalifikované priateľky založili rodinu, boli v zamestnaní poškodzované.

Tento druh problémov je zachytený v úspešnom filme Kim Či-jong, Narodená 1982. Snímka vychádza z feministického románu a rozpráva príbeh priemernej tridsiatničky, ktorá žongluje medzi zamestnaním a rodinou a ktorá sa v každej životnej etape stretáva s ponižovaním žien.

V Južnej Kórei venujú muži domácim prácam len štvrtinu času, ktorý rovnakej činnosti venujú ich manželky. Rozdiely v mzde mužov a žien patria podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v porovnaní s vyspelými krajinami k tým najväčším.

Rastúci počet žien sa rozhodlo odmietnuť tradičné hodnoty. V rokoch 1996 až 2018 klesol počet uzatváraných manželstiev z 434 900 na 257 600. Pred desiatimi rokmi považovalo 47 percent slobodných Juhokórejčaniek, ktoré nikdy neboli vydaté, manželstvo za nevyhnutné. Dnes ich je 22,4 percenta.

Dvadsaťštyriročná Jun Či-hjona sa tiež rozhodla zaobísť sa bez mužov. Tvrdí, že jej nijako nechýbajú. „Sú iné spôsoby, ako si urobiť radosť,“ hovorí. Jej životnú voľbu nepríliš ochotne schvaľuje jej matka, menej však otec. „Myslia si, že nakoniec zmením názor, pretože som zatiaľ nestretla toho správneho chlapca,“ hovorí mladá žena.

Jun Či-hjona sa postavila aj proti prísnym merítkam krásy, ktoré sú u Juhokórejčaniek požadované a pripojila sa k hnutiu, ktoré presadzuje tvár bez make-upu. Predtým trávila hodiny tým, aby sa naučila technike líčenia, ale teraz sa rozhodla, že sa už nebude maľovať, a dala sa ostrihať. Odmietla tak estetické vzory propagované mocným juhokórejským kozmetickým priemyslom.

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #Južná Kórea #maželstvo

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...