Mýty, ktoré údajne posilňujú vzťah a pritom robia pravý opak

Verí im množstvo ľudí a aj preto stále vzrastá počet rozvodov a vzťahových kolapsov. V tej najlepšej viere sa snažíte robiť veci, aby láska fungovala a pritom výsledok je práve opačný. Demaskujte mýty, ktoré sa tvária ako priatelia, ale pritom vám škodia.

28.12.2019 17:00
láska, vzťah Foto:
Je potrebné vedieť spoločne zvládať hádky, životné prekážky aj nepríjemné situácie.
debata

Na dobrý vzťah stačí nájsť dobrého partnera

V princípe je to o tom, že vzťah je akýmsi súčtom s pozitívnym výsledkom, ak spočítate dvoch ľudí, ktorí sa k sebe hodia. Lenže aj dvojica, ktorá sa k sebe hodí, si môže začať časom liezť na nervy. Preto nie je pre vzťah dôležité hľadať len veci, ktoré vás spájajú. Samozrejme, tých by mala byť väčšina, ale je nutné mať aj veci, ktoré robíte samostatne. Aby ste vo vzťahu nezačali trpieť ponorkovou chorobou. Tá už totiž otrávila mnoho párov, ktoré sa na prvý pohľad javili ako dokonalé.

Udržať si dobrý vzťah je ľahké

Ani nápad. Aj tí, ktoré to dopracovali k diamantovej svadbe trpeli krízami, hádkami rozkolmi. Ale jednoducho to ustáli. Vzťahová poradkyňa Elizabeth Stone hovorí: „Vzťah dvoch ľudí rozhodne nie je samozrejmosť.“ Mnoho ľudí si myslí, že stačí byť k partnerovi milý a vzťah sa bude vyvíjať. Nestačí. Je potrebné vedieť spoločne zvládať hádky, životné prekážky aj nepríjemné situácie. A spoločne. Inak budete mať doma spojenie dvoch solitérov, ktoré sa skôr či neskôr rozpadne.

Viac peňazí znamená krajší vzťah

Nie je to pravda. Hoci platí, že s hypotékou na krku a deťmi, ktoré idú na vysokú školu, sú financie jedným zo základných pilierov funkčného vzťahu, ale netreba to preháňať. Peniaze totiž skutočne nie sú všetko a je síce pekné, ak máte úspory a investície, ale ak nevidíte vyrastať deti, netrávite spolu chvíle, prechádzky, s partnerom nemáte čas na spoločnú večeru, tak vám unikajú veci podstatné nielen pre udržanie vzťahu, ale aj to, aby ste si vzťah a jeho hodnotu dostatočne užili.

Sex je základ vzťahu

Je dôležitý, ale vzťahy postavené na sexe nie sú stavané na to, aby ste vydržali tridsať rokov pod jednou strechou. Elizabeth Stone to hovorí jasne: „Sex je dôležitý, ale ak je primárnym lepidlom vzťahu, čo dvojici ostane, ak sa vytratí libido a v starobe klesne mužovi erekcia?“ Sexu si treba dopriať pokiaľ je to možné, ale nestavať ho na piedestál. Pretože v takom prípade aj absencia intimity spôsobená ochorením, starosťami, či príchodom dieťaťa, môže ohroziť vzťah. Preto nemôže byť milovanie tým, čím vzťah udržiavate pri živote, udobrujete sa a pokladáte ho za základ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #intimity #milovanie #spoločné ciele #spoločné riešenia

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...