Ste po rozchode? 6 tipov, ako prežiť Vianoce a nezblázniť sa

Rozchod je v živote človeka veľmi zlé obdobie, ale ak sa navyše udeje krátko pred Vianocami... Pozrite sa s nami, ako si napriek tomu môžete sviatky užiť.

17.12.2019 09:30
láska, rozchod, smútok Foto:
Na minulosť už zabudnite, vsaďte na prítomnosť.
debata

„A čo tvoj priateľ, nechcel tiež prísť?“ Zdá sa, že teta, bratranec či krstná majú nekonečný repertoár nepríjemných otázok. Ak sa na vianočný večierok dostavíte so „stabilnou psychikou“, zvedavosť vás predsa nemôže rozhádzať. Čo však v prípade, že ste len prednedávnom ukončili vzťah s priateľom a stále máte slzy na krajíčku? V takom prípade podobné otázky len bolia. Predovšetkým preto, že Vianoce sú o radosti a úžase. Buďme všetci trochu šťastní! Nechcete predsa pokaziť svojou melanchóliou všetkým náladu… Ako však preniesť horký žiaľ a veselosť sviatkov pod jednu strechu?

6 tipov na nie také smutné sviatky

Rešpektujte svoje pocity
Ste smutná a deprimovaná. Áno, po rozchode je to úplne normálne. Nehanbite sa za to! A predovšetkým, nepokúšajte sa podobné pocity potláčať, pretože po sviatkoch by „udreli“ ešte silnejšie. Lepšie je žiť pre tento moment a akceptovať, že v živote sa striedajú lepšie a horšie dni.

Zmobilizujte priateľov
Ste pozvaná na rôzne vianočné večierky, kde sa očakáva, že prídete vo dvojici? Vezmite svoju najlepšiu kamarátku, alebo kamaráta! Ak budete konfrontovaná s nepríjemnými otázkami, už máte „spojenca“. Býva vaša kamarátka vo vašej blízkosti? Zavolajte jej cez sviatky. Vyrozprávať sa je nutné, často to robí zázraky.

Dajte si hladovku od sociálnych sietí
Niekto by si pomyslel, že nikto nemá počas sviatkov čas zverejňovať fotografie na sociálne siete. To však nie je pravda. Namiesto toho, aby ste sa pripravovali na záplavu selfíčiek a rôznych rodinných šťastných fotografií, aspoň si zablokujte svojho ex. Ale ešte lepšie spravíte, ak tam celé sviatky vôbec nenazriete.

Buďte otvorená
Máte rodinu, s ktorou sa o svojich pocitoch môžete otvorene porozprávať? Využite to! Len v prípade, že vedia, čo sa s vami deje, môžu vás pochopiť. Stanovte hranice, o čom sa otvorene ešte chcete rozprávať a čo už je pre vás tabu.

Využite čas pokoja
Našťastie sa medzi Vianocami a Silvestrom nedejú len rôzne párty. Sú aj tiché momenty, ktoré sú ideálne aj pre trochu smútku. Dlhé prechádzky, šport alebo meditácie. Je veľa činností, pri ktorých sa hlava prepne do iného režimu. Sú ideálne na spracovanie bolestivých momentov a ich úplné zanechanie.

Požiadajte o podporu
Začali ste sviatky s presvedčením, že všetko bude zlé. Situácia vás, bohužiaľ, zaťaží viac, ako ste si mysleli. Zatiahnite brzdu! Vyhľadávajte čo najčastejšie tiché miesta, kde môžete byť sama a zavolajte alebo napíšte kamarátke. Dýchajte zhlboka. Vaša mantra by mala znieť: Áno, tento moment je zlý. Ale môže byť lepší! Prečo? Pretože je to pravda!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #rozchod #Vianoce #zlá nálada #melanchólia

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...