Vydrží váš vzťah? Večná kritika, pohŕdanie a ľahostajnosť ho pochovajú

Nemusíte sa hádať ani podvádzať. A predsa váš vzťah zrejme neprežije nasledujúcich pár mesiacov.

04.12.2019 15:00
rozchod, láska, hádka Foto:
Večná nespokojnosť?
debata

Chladné rozhovory bez náznaku porozumenia, večná kritika či pohŕdanie – ak ich je vo vzťahu priveľa, nasmerujete ho priamo k zániku. Možno by stačilo zmeniť rétoriku, naladiť sa viac na pocity toho druhého a empaticky vycítiť, kedy je čas na kritiku a kedy, naopak, na povzbudenie či prejavenie pochopenia.

Kritizujete sa s partnerom navzájom bez toho, aby ste ponúkli nejaké riešenie na zmenu či poukázali aj na dobré stránky partnera? Vety typu „Nikdy mi s ničím nepomôžeš“, „Vždy to urobíš zle“ a podobné všeobecné vyjadrenia smerom k partnerovi sú priam toxické. Výčitky, kritika a nespokojnosť – ak vašu spoločnú komunikáciu charakterizuje niečo takéto, vzťah nebude mať dlhé trvanie.

Nevážite si ho? Neoceníte nič z toho, čo sa mu podarí? Z vašich úst zaznie obdiv či pochvala málokedy? Partner potrebuje cítiť, že ste naňho pyšná, mnoho vecí robí kvôli vášmu vzťahu a práve na vašej pochvale mu záleží. Ak z vašich úst počúva len iróniu či pohŕdanie, neveští to pre budúcnosť nič dobré.

Aj vzťah sa môže dostať do bodu, kedy ho prevalcuje nuda, ktorá môže dospieť až k ľahostajnosti voči partnerovi. Nezáujem o čokoľvek, čo sa v jeho živote deje, je ubíjajúca. „Čo si zažil?“, „Mal si pekný deň?“, Niečo ti nevyšlo?„ – komunikujte o veciach bežného dňa, o tom, čo vás postihne v práci či kdekoľvek inde. Páry, ktoré sa nedelia o svoje pocity, nemôžu zistiť, ako sa ich partner cíti, či je šťastný a možno si ani nevšimnú, že pomaličky sa zo vzťahu "stráca“ láska, porozumenie, istota… Veci, bez ktorých to nejde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #hádka #nezhody #empatia

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...