Čo robiť, ak ste skončili v manželstve bez sexu? Existuje riešenie, ale...

Nie je to vlastne až také výnimočné. Po pár rokoch v manželstve sa mnoho párov potýka s úbytkom sexu. Sú aj také, ktoré na fyzickú aktivitu tohto druhu rezignujú úplne.

07.12.2019 08:00
sex - posteľ - problémy s prostatou, potenciou Foto:
Dôvodom nedostatku sexu môže byť aj problém s erekciou u partnera.
debata

Ako tvrdia odborníci, dôvodom, prečo sa v niektorých manželstvách partneri rozhodnú skoncovať so sexuálnym životom, bývajú najčastejšie životné udalosti a zmeny. Príchod dieťaťa, potom druhého, materská dovolenka, stres v práci, sťahovanie do väčšieho bytu, starostlivosť o deti – rozvrh bežného dňa je taký plný, že na nežnosti či nebodaj poriadnu súlož akoby nezostával vôbec čas.

Stane sa aj to, že niektoré páry úplne prestanú so sexuálnymi aktivitami a nemajú ich aj rok, dva, niekedy viac. Otázka je namieste, je ešte vôbec šanca na zmenu?

Ako tvrdí britský Daily Mail, ktorý sa odvoláva na prieskum v USA, z tisícky opýtaných sa len veľmi malé množstvo po nesexuálnom období v partnerstve vrátilo k sexuálnym aktivitám s partnerom. Dôsledkom býva rozvod, niekedy problémy, ale objavuje sa aj akýsi zmier so situáciou. Najmä vtedy, ak obom partnerom pokleslo libido a vlastne im situácia bez sexuálnych aktivít vyhovuje.

Ale ruku na srdce, naozaj vám nechýba sex, ak ste skončili práve v takejto situácii? Riešenie nebude jednoduché, ale pokúsiť sa oň treba.

Základom je v tomto prípade dialóg. O tom, že sa sex vytratil z vášho vzťahu, musíte s partnerom (partnerkou) hovoriť. Prvá reakcia môže byť rozpačitá, dokonca zahanbená. Niektorí ľudia sa v tejto téme cítia neisto, majú pocit, že ich to „znemožňuje a dehonestuje“ v očiach toho druhého, ale aj vo všeobecnosti. Aj preto je nutné danú tému rozoberať opatrne a citlivo. Na druhej strane niekedy práve schopnosť hovoriť o tomto probléme ho dokáže u niektorých pároch vyriešiť.

Existuje však aj možnosť, že manželstvo bez sexu je spôsobené zdravotnými či mentálnymi problémami. A v takom prípade si s nimi asi vo dvojici neporadíte. Služby sexuálneho terapeuta, sexuológa, alebo psychológa sú v tomto prípade namieste. Dôležité je nezľaknúť sa návštevy odborníka.

Ak je to nutné, svoj odborný názor musí pridať aj gynekológ (pokles libida u žien, nechuť k sexu) či urológ (problémy s erekciou). Určite sa však nebojte skúsiť problém riešiť. Nezabúdajte totiž na to, že sex je dôležitý pre našu psychickú, ale aj fyzickú pohodu a prináša do vzťahu aj emocionálne benefity. Je škoda o ne prísť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #láska #manželstvo #sex #koniec #odmietanie #sexuológ

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...