Je váš vzťah pripravený na manželstvo?

Nie je to len papier. Je to záväzok a rozhodnutie, že chcete spolu ostať navždy. Hoci je možnosť kedykoľvek požiadať o rozvod, nikto s touto víziou do manželstva nevstupuje.

01.12.2019 17:00
láska, vztah Foto:
Čo robiť, aby manželstvo bolo stále svieže?
debata

To, že mnoho manželstiev však skončí krachom, môže byť spôsobené práve tým, že vzťah nemal na takýto záväzok dostatok kvalít.

Milujete a vážite si jeden druhého

O láske sa hovorí, že je slepá a každý sa žení a vydáva z lásky. Vzťahový kouč Roland Legge však hovorí, že láska na vzťah stačí, no na manželstvo je potrebné vážiť si jeden druhého a prejavovať si navzájom nielen nehu, ale aj úctu. Pretože ak si niekoho vážite, tento pocit ostane aj vtedy, ak už zamilovanie vyprchá.

Našli ste spôsob rozdelenia zodpovednosti

Manželstvo je zväzok dvoch ľudí, ktorí sa časom budú starať s najväčšou pravdepodobnosťou aj o deti. Práve preto je nutné mať jasno v zodpovednosti. Už to nie je otec alebo mama, ktorí upracú riad, operú, umyjú podlahy, budú riešiť situáciu, keď sa minie maslo. Funguje vám rozdelenie zodpovednosti a povinností ako hodinky? Prevziať zodpovednosť za seba aj domácnosť, správne ju vyvážiť, aby ste boli obaja spokojní, to je predpoklad k tomu, že vydržíte aj vtedy, ak k tej zodpovednosti pribudnú deti.

Neberiete sa príliš vážne

To znamená, že si viete jeden z druhého, ale aj zo seba navzájom vystreliť, zasmiať sa a neurazíte sa do krvi. Viete totiž, že medzi vami aj drobné laškovanie, doberanie a vtip nerobí zlú krv, ale dobrú náladu. V manželstve budete potrebovať tento postoj k sebe aj na udržanie rovnováhy aj na to, aby nebolo všetko až príliš vážne.

Zdieľate rovnakú vášne

Slovu vášeň nepripisujte len jeden význam. Nejde len o posteľné porozumenie, aj keď je pre dobré manželstvo istým základom. Aby však fungovalo, je potrebné mať vášeň pre spoločné veci. Aj keď každý má svoju oblasť záujmov, mali by ste mať dostatok spoločných vecí, ktoré vám rozbúchajú srdce. Roland Legge dokonca tvrdí, že ak v oblasti životných cieľov a vášní kope každý sám za seba, manželstvo je zbytočné uzatvárať. Aj tak skončí fiaskom.

Ste lepší vďaka tomu druhému

Roland Legge tvrdí, že toto je veľmi cenná vec. Každý človek je výnimočný, ale ak cítite, že ten druhý je akoby vašou súčasťou, že ste vďaka nemu lepším človekom, šťastnejším, skrátka že žijete život krajší ako bez neho, smelo povedzte áno pred oltárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úcta #rozvod #vášeň #povinnosti #zodpovednosť #dlhodobý vzťah #spoločný záujem

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...