Päť jazykov lásky. Poznáte základ porozumenia vo vzťahu?

Hovorí sa, že koľko jazykov poznáš, toľkokrát si človekom. Pre jazyky lásky to platí dvojnásobne.

30.11.2019 17:00
láska, vzťah, pozornosť Foto:
Pohladiť sa počas dňa, dotknúť, pobozkať, objať.
debata

Niekedy je totiž ťažké nájsť na partnerské porozumenie, budovanie lásky aj zvládnutie kríz tie správne slová. No päť jazykov lásky by malo stačiť každému, aby vybudoval harmonický a láskyplný vzťah.

Darčeky

Dávanie a prijímanie darov je jedným zo základných pilierov komunikácie. Aj terapeut Stephen Snyder tvrdí, že práve absencia darov vo vzťahu rodí vzťahy bez radosti. Avšak nie je tým myslené vyhadzovanie peňazí za drahé kabelky, náušnice a neustále nové a nové dary. To už je materializácia lásky a s tou pravou nemá nič spoločné. Dary z lásky sú o potešení, nie o financiách. Znamená to urobiť niečo pre druhého, darovať mu maličkosť, niečo vyrobiť, prípadne aj kúpiť, alebo len doniesť kvietok, či kyticu farebných listov z prechádzky. Dary, ktoré nespravia lásku materiálnou, ale krásnou.

Hodnotný čas

Stephen Snyder si všíma, že práve tento komunikačný jazyk sa v poslednom čase vytratil spomedzi ľudí. Dvojice sú spolu, ale zrazu sa nepočúvajú. Ak hovoria, málokedy si rozumejú. Sledujú spolu televíziu, pozerajú spoločne na obrazovky mobilu a tvária sa, že sú spolu, aj keď v skutočnosti nie sú. Dôležitým jazykom lásky je tráviť čas spolu plnohodnotne. Venovať čas len jeden druhému. Pretože byť spolu a byť spolu sú dva úplne rozdielne pojmy.

Chápajúce slová

Slová pochopenia a povzbudenia. To je to, čo potrebuje muž aj žena od svojho partnera, ak mu práve nie je najlepšie. Tak isto potrebujeme partnera niekedy aj podporiť, vyjadriť si navzájom, že si veríme. Fandiť si pri dosahovaní cieľov toho druhého. Fandiť si navzájom. Tešiť sa spoločne v dobrých dňoch a dodať si povzbudenie v tých horších. Takáto komunikácia tvorí veľmi efektívne vzťahy.

Pomoc

Jedným z jazykov lásky je vzájomná pomoc. Ideálne, ak o ňu netreba žiadať. Pomoc, v rámci ktorej partneri vyjdú v ústrety tomu druhému bez prosenia. Niekedy stačí spraviť veci len preto, že ich treba a nie preto, že niekto o ne žiada.

Fyzický dotyk

Je to univerzálny jazyk lásky. Bez neho viazne každá ďalšia komunikácia. Stephen Snyder hovorí, že sa stačí pozrieť na ulicu a vidíme, koľko ľudí na tento jazyk zabudlo. Koľko ľudí sa drží za ruku počas prechádzky? Koľko si dá pusu ráno a na dobrú noc, alebo len tak. Skúste komunikovať dotykom. Pohladiť sa počas dňa, dotknúť, pobozkať, objať. Vzťah narastie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #komunikácia #dotyky #pochopenie #dlhodobý vzťah #spoločne strávený čas #dary z lásky

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...