Škrípe vám vzťah? Takto ho môžete mať lepší ako kedykoľvek pred tým

Ľudské vzťahy nie sú tak jednoduché ako prehadzovačka na bicykli, ktorá keď škrípe, stačí trocha oleja.

28.11.2019 17:00
láska, vzťah, problém, nevera Foto:
Vzťah si niekedy žiada racionálne riešenia.
debata

Ak sa váš vzťah naklonil do sféry, ktorá vám obom nie je príliš pochuti, je nutné postaviť sa pravde tvárou v tvár. Nikto vám dobrú klímu nezaručí, ak to nespravíte vy sami. Takže vyhrnúť rukávy a ide sa na to.

Zahoďte domýšľavosť

Myslieť si, že viete veci lepšie ako ten druhý, je vždy nebezpečné. Ešte nebezpečnejšie je, ak máte pocit, že viete, čo je pre druhého dobré, ešte lepšie ako to vie on sám. Susie Pettit je kognitívna poradkyňa pre oblasť vzťahov a tvrdí: „Prestaňte za toho druhého myslieť, skúste ho radšej počúvať.“ Práve počúvanie je omnoho lepšia cesta, ako urovnať veci na správnu mieru.

Nerobte nesprávne úsudky

Vzťahy často škrípu kvôli tomu, že ľudia robia unáhlené závery. Mešká, pretože… Nepomohol mi, pretože… Neusmieva sa, pretože… Sú veci, v ktorých nečakáme na vysvetlenie, ale spravíme si úsudok sami. Problémom je, že tieto myšlienky sa automaticky pretavia do komunikácie s partnerom a ten zrazu vidí zmenu atmosféry, ktorá sa možno stala len preto, že ste si dosadili zlé premenné do vzťahovej rovnice. Nerobte úsudky, radšej stavte na správne otázky.

Neberte si veci osobne

Toto pripomína aj Don Miguel Ruiz a pre škrípajúci vzťah je to niekedy doslova liečivá voda. Treba si priznať, že nie sme dokonalí a občas môže vnútorný problém vyústiť do toho, že si skrátka partner odnesie nepríjemný výbuch emócií. Nebrať si veci osobne je veľmi dôležité. Pretože niektoré problémy sa vo vzťahu dajú vyriešiť len tak, že sa od nich jednoducho odosobníte a emócie dáte bokom. Ako tvrdí Susie Pettit: „Vzťah je síce o láske, ale niekedy si žiada racionálne riešenia, inak škrípe.“

Hovorte pravdu

Mnoho ráz si ani neuvedomujeme, že klamstvo sa stane súčasťou našich životov. Nehovoríme o nevere, alebo iných závažných témach. Avšak aj malé nezrovnalosti vzbudzujú veľké podozrenia. Dôvera je niečo, čo sa vytvára dlhodobo a ani drobné lži nie sú prípustné. Nie je krajšie mať vzťah, kde budete mať jednoducho vo všetkom karty na stole? Susie Pettit garantuje, že takéto vzťahy prestanú škrípať doslova na počkanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klamstvo #domýšľavosť #počúvať druhých #unáhlené závery #odosobnenie

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...