Poznáte najhorší možný rozchod? Veda hovorí jasne!

Keď sa veda začne miešať do lásky a vzťahov, obvykle je z toho pohroma. Vedci majú tendenciu redukovať lásku na chemickú reakciu a nezhody na búrku hormónov. Niekedy však tabuľky, čísla a analýzy vedia napomôcť napríklad s tým, ako sa nikdy nerozchádzať.

03.11.2019 17:00
rozchod, láska, problém, vzťah Foto:
Je vždy lepšie rozísť sa a potom si hľadať novú lásku.
debata

Rozchod ako posledná alternatíva

Ak si na niekoho zvykneme, je nám s ním dobre a potom sa všetko začne meniť k horšiemu, rozchod zvažujeme až ako poslednú alternatívu. Najprv sa snažíme lepiť, fľakovať, no zrazu sa môže stať, že narazíme na niekoho, kto nám vyhovuje viac. Následne prichádza dilema, ako partnerovi povedať, že ďalej už nebudete svoji. Ak stojíte pri tomto rozhodnutí, možno sa vám hodia závery, ktoré publikovala Cornellova univerzita.

Aby rozchod bolel čo najmenej

V rámci štúdie rozchodov skúmali na Cornellovej univerzite šesťsto ľudí, ktorí podstúpili v poslednom čase bolestivý rozchod alebo odmietnutie a vyhodnotili, čo je pre človeka bolestivejšie. Otázkou bolo, či viac zraní, ak je rozchod alebo odmietnutie realizované na základe nezhody, prípadne sa vo vzťahu vyskytne niekto tretí. Porovnávania prakticky so stopercentnou zhodou tvrdia, že ak sa aj s niekým rozchádzate kvôli inej osobe, je lepšie o tom pomlčať. Ak mu samozrejme nechcete dvojnásobne ublížiť.

Najťažší je rozchod, keď sme porovnávaní

Nie je rozdiel medzi mužmi a ženami. Ak už príde k bolestivému odlúčeniu, človek omnoho ľahšie prijíma, ak sa partneri rozídu kvôli nezhodám a faktu, že spolu už nevedia zdieľať jedno územie. Vtedy totiž podľa zistení človek okrem rozchodu netrpí ešte aj ďalším negatívnym vplyvom, vrámci ktorého sa stáva menej hodnotnou osobou. Porovnávanie a súťaživosť človek paradoxne znáša dobre len vtedy, ak je na prvom mieste. Naopak, ak sme porovnávaní a prehrávame, otrasie to našou psychikou. To sa týka ako práce, športu, aj medziľudských vzťahov. Najbolestivejšia je teda situácia, ak partner zistí, že v porovnaní s niekým iným prišiel o svoju lásku. To človekom otrasie dvakrát. Útočí totiž nielen bolesť zo straty, ale aj negatívne pocity, že človek je horší, ako si myslel a doslova je vylúčený pre to, že nie je dosť dobrý. Preto je vždy lepšie rozísť sa a potom si hľadať novú lásku, ako to spraviť naopak. Teda ak partnerovi nechcete dvojnásobne priťažiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozvod #nevera #porovnávanie #bolestný rozchod

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...