Ako čo najlepšie, s úctou a vďakou ukončiť vzťah?

Esemeskou? Mailom? Telefonátom? Alebo už sa neozvať? Bez slova sa odsťahovať? Veď on si to domyslí...! Ukončiť vzťah vôbec nie je jednoduché. Pokúste sa o to, aby vo vašom rozhodnutí bola úcta a aby ste ublížili čo najmenej.

06.11.2019 11:00
láska, problém, vzťah, rozchod Foto:
Nie je dôležité, čo poviete, ale ako to poviete. Hovorte pokojne.
debata

Je koniec! Existuje vhodný spôsob, ako to povedať svojmu, onedlho už expriateľovi? Pravdepodobne nie. Pretože bez bolesti (najčastejšie na oboch stranách) to málokedy ide. Nie náhodou existuje toľko pesničiek o rozchode.

S úctou a pekne

Nájdite si priestor na osobný rozhovor. Povedať priateľovi do očí, že je koniec, je vari to najťažšie. Nebude to preňho jednoduchšie, bude to však úprimnejšie. Iste existujú dôvody, prečo už s ním nechcete byť. Pozapisujte si ich a vymažte všetky urážlivé obvinenia. Keď sa stretnete, držte sa plánu – bez ohľadu na to, do akej miery sa chce zapojiť do sporu a zraniť vás.

Správne miesto

Boli ste spolu dlho, máte toho veľa spoločného. Byt, domáce zvieratko a priateľov… Nehovorte o rozchode doma – tam vás toho príliš veľa spája. Vhodnejšia je tichá kaviareň s malými výklenkami, kde sa môžete schovať so svojimi slzami alebo povedzme na čerstvom vzduchu v parku.

Ostaňme priatelia

Po dlhoročnom vzťahu vyznie taký návrh ako výsmech. Takže takýmto frázam sa určite vyhýbajte. Okrem toho musí váš (o chvíľu) už bývalý priateľ prejsť emóciami, až kým nebude pripravený stretnúť sa s vami na priateľskej úrovni. Najskôr sa dostaví šok, potom smútok, vystrieda to duševné a emocionálne prijatie. Až keď dosiahne poslednú úroveň, budete schopní stretnúť sa znova.

Udržiavajte očný kontakt

Ten je dosť dôležitý, ak chcete partnerovi signalizovať, že to myslíte vážne a nejde o nejaký hlúpy žart. Týmto štýlom tiež rýchlejšie spozorujete, kedy je čas ukončiť rozhovor (v určitom okamihu už budete mať pocit, že ste povedali všetko – a zdržiavanie zo súcitu nepomôže ani vám, ani jemu). Objatie je na rozlúčku veľmi vhodné. Ale potom sa radšej vyberte každý inou cestou…

Nie čo, ale ako

Nie je dôležité, čo poviete, ale ako to poviete. Hovorte pokojne. Zdôraznite, že ste si istá a že rozchod chcete. Nech je to ako mantra, od ktorej sa za žiadnych okolností neodkloníte.

Buďte úprimná

Nie je to pekné povedať do očí osobe, ktorej ste možno roky omieľali, že ju ľúbite, prečo ju práve opúšťate. Ale práve to teraz potrebuje. Uveďte dôvody, prečo chcete odísť, buďte však konkrétna a úprimná.

Buďte vďačná

Vyjadrite slovami, že ste za spoločne strávený čas vďačná. Určite tých pekných momentov vo vzťahu nebolo málo. A možno vo vašej pamäti ostanú už navždy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #rozchod #zranenie #priateľstvo #výsmech #slzy #žart

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...