7 náročných krokov po nevere! Ale potom...

Náhodne objavená textová správa v mobile, mail, ktorý sme nikdy nemali čítať ... a všetko sa náhle zmení.

25.10.2019 09:30
láska, vzťah, problém, nevera Foto:
Ako ďalej po nevere?
debata

On má milenku, ona má milenca. Tvárou v tvár nevere jedného z manželov prepadá pár často hnevu, frustrácii a nepochopeniu. Ak chceme obnoviť vzťah dôvery po nevere, je prvým a nevyhnutným krokom pokúsiť sa pochopiť, prečo a ako vôbec taká situácia nastala, píše francúzsky týždenník L'Express.

Odhalenie mimomanželského vzťahu uvrhne pár do zmätku. Niektorí to neunesú a odlúčia sa od seba, iní dokážu búrku prekonať a snažia sa vzťah obnoviť. Táto cesta však nie je ľahká. Každá situácia je jedinečná a špecifická a nie je možné ponúknuť osvedčené recepty, ktoré by zaručovali obnovenie harmónie manželského vzťahu. Napriek tomu existujú určité body, ktorých sa môžeme držať.

  1. Pochopiť, čo sa stalo. Ako hovoril Winston Churchill, tí, ktorí nevedia pochopiť históriu, sú odsúdení k tomu, aby si ju zopakovali. Prvým nevyhnutným krokom je pokúsiť sa pochopiť, prečo a ako nevera vznikla. Aká je zodpovednosť každého z manželov? Ktoré postoje, správanie, vzájomné zanedbávanie, strata ilúzií a sklamanie k nevere viedli?
  2. Naučiť sa spolu znova žiť. Po zistení mimomanželského vzťahu spolu obaja ľudia ďalej žijú a voči druhému sa cítia nepríjemne. Každodenné rituály sa môžu zdať neznesiteľné, ale sú to základy ponúkajúce rámec, ktorý umožňuje usmerňovať emócie a prekonať prvé mesiace neistoty. Pokračovanie v spoločnom živote znamená premáhať sa, ale to prináša chvíle ľahkosti, kedy pomaly zakoreňuje zrnko zmeny. Ak sa manželia rozhodnú žiť ďalej spolu, zachovávajú si celú sieť priateľov a rodiny a tohto známeho a bezpečného prostredia sa môžu pridržiavať a pozvoľna sa učiť nachádzať radosť v tom, že robia niektoré veci spoločne, napríklad idú do kina či do divadla, prijímajú priateľov alebo sa venujú deťom.
  3. Obnoviť komunikáciu. Pri prvých výmenách názorov je dôležité prekonať tajomno obklopujúce mimomanželský vzťah, pretože fantázia vytvára scenáre, ktoré sú vždy horšie ako skutočnosť. Podvádzaná osoba musí byť rozumná, najmä, ak chce vedieť viac o porobnostech sexuálneho rázu. Príliš veľa podrobností by mohlo uškodiť. Okrem týchto detailov podvádzaná osoba často potrebuje práve tento druh konverzácie, nie preto, aby sa trápila, ale aby spoznala chýbajúce prvky, ktoré jej umožnia záležitosť uzavrieť. Je však potrebné hovoriť všetko? Odpoveď znie jasne: nie!
  4. Obnoviť dôveru. S neverou sa nevyhnutne vytratí dôvera. Obnovenie dôvery je pilierom rekonštrukcie vzťahu. Táto úloha leží predovšetkým na osobe, ktorá bola neverná, je ale potrebné vedieť, že podvádzaná osoba môže svojím postojom k obnoveniu dôvery prispieť. Z hľadiska podvádzaného je najhoršie, keď mimomanželský vzťah partnera pokračuje.
  5. Naučiť sa odpúšťať. Po obnovení dôvery je kľúčové neveru odpustiť. Neznamená to zabudnúť alebo robiť, ako by sa nič nestalo. Všetko, čo neverná osoba urobí pre obnovenie pocitu bezpečia vo vzťahu, pomôže podvádzanej osobe, aby neveru odpustila. Odpustiť znamená postupne upúšťať od hnevu a odporu, ktoré podvádzaná osoba pociťuje voči partnerovi.
  6. Obnoviť sexuálny život. Krátko po zistení mimomanželského vzťahu je sex to posledné, na čo by mala chuť ako podvádzaná, tak neverná osoba. Niektorí ľudia to nedokážu a potrebujú profesionálnu pomoc, napríklad sexuológa. Návrat k sexuálnemu životu ide ruka v ruke s obnovením dôvery.
  7. Obnoviť citovú dôvernosť. Po nevere ide hlavne o to, aby sa znovu nastolila citová dôvernosť. Tá je dvojaká – je potrebné znovu nájsť dôvernosť vo vzťahu s partnerom, ale aj so sebou samým. Bez toho je obnova vzťahu len čiastočná a krehká.
debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #podvádzanie #nedôvera #obnova vzťahu

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...