Expert radí: 4 kroky, ako vyriešite takmer každý partnerský problém

Aj ten najdokonalejší vzťah občas postihnú nezhody. Šťastné páry však vedia, ako premeniť nedorozumenia na hnojivo ich vzťahu.

28.09.2019 12:30
láska, vzťah, problém Foto:
Ak je problém, nájdite si čas na rozumnú diskusiu.
debata

Tie rozpadnuté sa podľa vzťahovej poradkyne Debby Gullery zas zameriavajú viac na hádky, ako na skutočné riešenie problému. Pritom existuje návod, podľa ktorého si môžete poradiť takmer s každým vzťahovým úskalím.

Zmeňte čo môžete, nemeňte partnera

Mnoho ľudí si povie, že by bolo super, ak by partner zmenil to a tamto, najlepšie aj niektoré svoje vlastnosti a konanie. Lenže takmer nikto nepovie, v čom by sa chcel zmeniť sám. Debby Gullery pritom práve to považuje za absolútny základ riešenia problémov. Ak niečo škrípe, chce to zmenu. Avšak najhoršie je, ak obaja partneri poukazujú na to, čo by mal zmeniť ten druhý. Debby Gullery radí, aby ste si sadli spolu za stôl a každý si pospytoval svedomie a vyjadril, čo je sám ochotný spraviť pre to, aby boli veci lepšie. Zrazu uvidíte, ako sa ľahko môžu problémy vyriešiť.

Nezametajte, skúste si porozumieť

Sú isté problémy, ktoré sa napríklad nedajú vyriešiť hneď. Môže ísť o financie, môže ísť o deti, zmenu bývania, práce. To znamená, že problém nezmizne z večera do rána, ale bude potrebovať pár týždňov, možno aj roky. Vtedy Debby Gullery radí rozhodne nezametať veci pod koberec, ale skúsiť nájsť porozumenie. Návod, ako môžete spoločne zvládnuť situáciu čo najlepšie pre oboch. Hoci sa nenachádzate v ideálnom stave, nájdite reálne riešenie, v ktorom budete obaja spokojní. Možno problém nepominie okamžite, ale budete vidieť, že ste urobili maximum na zmiernenie negatívneho efektu. A tak sa celý problematický čas ľahšie prekoná.

Diskutujte v správny čas

Ak je problém, nájdite si čas na rozumnú diskusiu. Rozhodne nezačnite vážne témy riešiť desať minút pred odchodom z domu. Ani úchytkom pri večeri, alebo keď druhý nie je emocionálne správne naladený. Dajte si čas, priestor a využite chvíle, aby každý mal možnosť povedať svoj postoj bez toho, aby ho tlačil čas a aby ste sa prerušovali.

Zakázané slová

Tak ako poznáme slovíčka prosím a ďakujem ako zázračné, tak Debby Gullery hovorí aj o zakázaných slovách pri riešení problému. Vyhnite sa spojeniam ty nikdy…, ty vždy…, mal by si…, nemal by si. Skúste vyhodiť zo slovníka zovšeobecnenia a príkazy. Ak budete hovoriť o sebe, vyhnite sa slovu skúsim. Pretože to podľa Debby Gullery naznačuje druhému, že dáte do toho len pol plynu. Radšej zastaňte rozhodnejšie stanovisko, ako iba skúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #komunikácia #zmena #porozumenie #riešenie problému #dlhodobý vzťah

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...