Pár bodov, ktoré by ste si pred spoločným bývaním mali ujasniť

Ste pripravení na spoločné bývanie? Áno, nie, neviem? Každopádne, skúste si s nami ešte predtým prejsť zopár dôležitých bodov.

12.09.2019 12:00
spoločné bývanie, vzťah Foto:
Na začiatku je potrebné objasniť najdôležitejšie otázky, ako napríklad finančné zdroje, ktoré sú k dispozícii.
debata

Ste skutočne pripravení?

Či už sú to prázdne škatule od mlieka, ktoré pravidelne ostávajú v chladničke, večne otvorené dvere na toalete alebo porozhadzované ponožky po celom byte – pri spoločnom bývaní sú to častokrát maličkosti, ktoré dokážu vyvolať hádku. Preto by ste sa predtým, ako sa rozhodnete pre spoločné bývanie, mali navzájom oboznámiť so svojimi (zlo)zvykmi. Elegantne sa to dá napríklad na dovolenke, tá je podľa psychológov akousi „lupou“, v ktorej je viditeľné správanie partnera/partnerky.

Čo si treba vopred objasniť?

Na začiatku je potrebné objasniť najdôležitejšie otázky, ako napríklad finančné zdroje, ktoré sú k dispozícii. Koľko chceme, resp. môžeme maximálne minúť? Spoločne by ste však mali prediskutovať aj ďalšie kritériá: Ak hľadáte nehnuteľnosť, musíte mať stanovené spoločné kritériá, ktoré sa týkajú počtu a veľkosti izieb, polohy a veľkosti bytu. Rozdeľte si tieto kritériá na „musí byť“ a na „bolo by dobré mať“, sem patrí napríklad balkón či výťah. Diskusia je dôležitá, aby ste sa dopracovali k riešeniu, s ktorým budete spokojní obaja.

Ako neprísť o kúsok súkromia?

Keď svoj vysnívaný byt/dom nájdete, nezabudnite ani na diskusiu o byrokratických záležitostiach, na koho je písaná zmluva, kto bude platiť plyn, elektrinu a poistku? Až teraz sa začína skutočné dobrodružstvo. Nezabudnite, že prvý spoločný byt by rozhodne nemal znamenať koniec súkromia. Myslite na to, že každý z vás potrebuje občas „dýchať“ aj bez toho druhého. Pustite priateľa na dovolenku s kamarátmi, nežiarlite na záľuby, ktoré s vami nezdieľa.

Ako budeme riešiť konflikty?

Prvá radosť zo sťahovania sa rýchlo stretne s prvými nezhodami, ktoré sa týkajú prania, vysávania či žehlenia. Tu vyplávajú na svetlo sveta zlozvyky partnera, ktoré ste si predtým nevšimli. Často sú to veľké problémy, ktoré ohrozujú spolužitie aj vzťah. Harmónia je narušená, ak sa doma pravidelne vytvára stres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hádka #súkromie #stres #zlozvyky #spoločné bývanie

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...