Šťastnejšie po rozvode? Ženám vraj prospeje, muži prídu o pokojný spánok

V mnohých krajinách kráča téma rozvodu ruka v ruke s ekonomickou a sociálnou otázkou. Aj pre nedostatok prostriedkov sa často stáva, že ľudia zostávajú žiť spolu v manželstve a pod jednou strechou. Alebo to nie je celkom tak?

16.08.2019 07:00
rozvod, problém, vzťah Foto:
Rozvod nemusí byť len znamením tragických a negatívnych dôsledkov.
debata

Vo Veľkej Británii nedávno prebehla štúdia pod vedením Carphone Warehouse na vzorke 2000 Britov a týkala sa života vo dvojici, v manželstve, situácie okolo rozvodu či života single. Poznatky, ktoré z nej vyplynuli, sú viac než zaujímavé. A ak by sme ich zasadili do slovenského kontextu, určite aj pomerne prekvapivé.

Zo štúdie napríklad vyplynulo, že rozvod nevydareného manželstva prináša viac pozitív ženám ako ich mužským polovičkám. Zhruba 35 percent žien uviedlo, že sa po rozvode cítili byť menej stresované a pod tlakom. U mužov to bolo len 17 percent.

Podobný pomer nastal aj definovaní pocitu spokojnosti so sebou samým. Viac ako 30 percent žien sa po rozvode cítilo byť spokojnejších, u mužov toto číslo dosiahlo len 15 percent. Až 78 percent žien po rozvode priznalo, že spávajú pokojnejšie. U mužov sa kvalita spánku zlepšila len v 28 percentách.

Cieľom štúdie spoločnosti Carphone Warehouse, ktorá sa spojila s klinickou psychologičkou Perpetuou Neo a jej kolegom Joshuom C. Klapowom, sa snažili porozumieť správaniu a jeho zmenám pri prekonaní významných zmien a chvíľ v živote jednotlivca. Medzi takéto udalosti zaradili tvorcovia prieskumu práve momenty ako svadba, rozvod, pôrod dieťaťa či zmenu zamestnania.

V prieskume sa tiež ukázalo, že napríklad moment sobáša opísalo ako najšťastnejšiu chvíľu svojho života až 78 percent opýtaných. Zároveň však takmer polovica opýtaných priznala, že po svadbe sa ich výdavky zvýšili a približne 20 percent priznalo, že do šiestich mesiacov po svadbe sa zadĺžili viac ako v čase, keď boli single.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Veľká Británia #svadba #rozvod #žena #zmena #spokojnosť

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...