8 viet pre viac sebalásky, ktoré nám pomôžu v depresívnej fáze

Všetci sú proti vám? Takéto obdobie pozná niekedy, žiaľ, každý. Existuje niečo, čo vám pomôže.

16.08.2019 11:00
žena, otázka, otáznik Foto:
Nikto z neba učený nepadol. Problémy sa nevyriešia, keď utečiete - treba im čeliť.
debata

Práve v čase, kedy sa mnohí prezentujú na sociálnych sieťach, vyzerá to tak, že v našej spoločnosti nie je priestor pre chyby a jedinečnosť. Denne sa usilujeme žiť podľa obrazu šťastnej, milujúcej a rezervovanej osoby – a niekedy nám je tento obraz cudzí. Faktom, ktorý si treba uvedomiť je, že každému z nás sa občas nedarí a je zle. Všetci sme občas „zlí“, treba sa to naučiť pripustiť si. Občas je tiež dobré pripomenúť si, že nie sme sami, koho niečo trápi, aj ostatní denne bojujú s podobnými problémami.

Tu sú inšpiratívne a motivujúce vety, ktoré posilnia:

Ste dosť
Všetko navôkol sa ukazuje ako perfektné, len vy nie? Za každou úžasne zinscenovanou fotografiou na Instagrame sa skrýva človek s chybami, strachmi a neistotou. Vy nie ste ani horšia ani menej cenná – uvedomte si to.

Zmeňte, čo viete zmeniť
… ale nerozčuľujte sa, prosím, nad tým, čo zmeniť neviete. Často nás totiž vytočia veci, ktoré nevieme zmeniť. Stačí prečítať si negatívne komentáre k článku na sociálnej sieti. A už sa musíme zapojiť do diskusie… Často sa vrháme do nedôležitých vecí, namiesto toho, aby sme sa sústredili na to, na čom skutočne záleží.

Zaslúžite si lásku
Nikto nie je dokonalý a každý si zaslúži lásku. Len preto, že nie ste perfektná (čo to vlastne znamená?), ešte neznamená, že si nezaslúžite lásku. Áno každý musí na sebe pracovať – to však neznamená, že musíte odmietať lásku.

Ste silná
(Aj keď si to občas nemyslíte). Sú dni, kedy sa cítime zle. O to dôležitejšie je, aby sme sa vtedy chválili za všetko, čo sme dokázali, namiesto toho, aby sme sa hnevali sami na seba za to, čo všetko sme nezvládli.

Nehovorte, že s vami niečo nie je v poriadku
Ľudia, ktorí vás považujú za „nenormálnu“, bývajú častokrát krátkozrakí.

Nemusíte utiecť
Nikto z neba učený nepadol. Problémy sa nevyriešia, keď utečiete – treba im čeliť (a je jedno, ako nepríjemne to vyzerá). Tí, čo čelia svojim obavám, sú zvyčajne odmenení zmyslom pre neporaziteľnosť, vďaka ktorému sa zabudne na všetko ostatné.

Všetko je v poriadku?
Keď sa bavíme s priateľmi a rodinou, veľa vecí zvykneme zamlčať. Radi radšej povieme, že „všetko je v poriadku“. Mali by sme to prestať predstierať. Znie to možno zle, ale pomáha hovoriť o tom. Nie je totiž nič lepšie a oslobodzujúcejšie ako zdieľanie svojich problémov. Zvyčajne len vtedy si uvedomíte, že nie ste jediní, kto ich má. Aj keď to znie šialene, ozaj to povzbudí.

Pripustenie chýb vás neoslabí
… ale práve naopak, posilní vás. Kto si prizná svoje chyby a hovorí o nich, posilní svoj charakter. Nezabúdajte na to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #strach #pochvala #chyby #sila

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...