Prečo je dôležité milovať seba skôr, ako si nájdete partnera

Milovať toho druhého nadovšetko nemusí byť vždy najsprávnejšie riešenie. Najmä ak sa v tej láske sama stratíte. Psychologička Perrin Elisha otvorene hovorí, že aj v partnerskej láske je dôležité mať najprv rada samú seba. Vďaka tomuto pilieru potom môžete rozvíjať aj lásku vzájomnú.

04.08.2019 17:00
žena, pláž, opaľovanie, slnko Foto:
Ak sa máte dostatočne rada, viete dať zo seba viac empatie.
debata

Ako vás môže mať rád iný, ak sa nemáte rada sama?

Partner vo vzťahu nie je kompenzáciou sebaláskay. Perrin Elisha upozorňuje, že mnoho žien hľadá partnera s cieľom, aby ich niekto miloval. Aby im dal lásku, ktorú si samé dať nevedia. Problém je, že aj muži sú vnímavé tvory a ak sa žena nemá rada, podvedome sabotuje aj lásku partnera. Potom sa to často končí v nerovných zväzkoch, kde aj partner pristupuje k partnerke bez náležitej úcty. Preto ženám radí nájsť lásku samej k sebe, cítiť sa hodná milovania a nie spoliehať sa na to, že partner ich bude milovať aj za ne samé.

Pozor na narcizmus

Perrin Elisha upozorňuje, že mnoho ľudí si sebalásku spája s narcizmom a nafúkanosťou a pritom je to naopak. Práve ľudia, ktorí sa nemajú dostatočne radi, majú tendenciu k narcistickej poruche osobnosti, keď si na sebe prehnane zakladajú. Majú pocit, že si lásku musia niečím zaslúžiť, že na to, aby sa mali radi musia byť najlepší a podobne. A práve akceptácia samého seba a láska k sebe je predpokladom toho, aby ste neupadli do hraného extrému narcizmu.

Viete byť úprimná

S dôverou vo vzťahu je to ako so zápalkami, ak raz prehorí, už sa nedá zapáliť. Aká je dôvera bez úprimnosti? Perrin Elisha pripomína, že ak sa nemáte rada, je vyššia tendencia, že pred partnerom budete neustále hrať hry, zatajovať svoje skutočné ja a hrať sa na niekoho, koho by ste mali radšej. Je to potom dôverný vzťah?

Sebaláska je aj o súcite

Perrin Elisha hovorí, že ak sa máte dostatočne rada, viete lepšie súcitiť s okolím. A teda aj s partnerom. Viete dať zo seba viac empatie a navyše, aj v hádkach to nebude o vyťahovaní maličkostí a o urážkach pre malichernosti, pretože ste osobnosťou, ktorá vie, že vaša hodnota sa neodvíja od toho, čo povie partner v návale zlosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #úprimnosť #mať sa rada #narcizmus #súcit

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...