Muž na kolenách, keď pýta ženu o ruku. Odkiaľ sa vzala táto tradícia?

Malo by ísť o jeden z najromantickejších momentov v živote ženy. Keď si pred ňou pokľakne muž, aby sa jej spýtal otázku otázok. "Vezmeš si ma?"

09.08.2019 17:00
žiadosť o ruku, požiadanie, zásnuby, muž, žena,... Foto:
Muž vedome prechádza do podriadeného postoja, zatiaľ čo netrpezlivo čaká na jej odpoveď...
debata

Ak budete hľadať obrázky na tému „pýtanie o ruku“ alebo zásnuby, všetky budú vyzerať veľmi podobne. On na kolenách, v ruke zásnubný prsteň. Ona si prekvapená drží oboma dlaňami ústa (onemela, odpadáva), alebo sa šokovaná chytá za srdce. A ako to poznáme z filmov a televízie, takto nejako prebiehajú zásnuby aj v skutočnosti.

Prečo muž kľačí pred ženou na kolenách?

V stredoveku preukazovali rytieri svoju oddanosť pánovi tým, že pred ním padali na kolená. Toto gesto bolo na znak podriadenia a spolupatričnosti. V tomto prípade podriadenosť ignorujeme a tradíciu si vysvetľujeme tak, že ten, kto sa pýta „vezmeš si ma“, sľubuje zároveň večnú oddanosť a vernosť. No nielen rytieri kľačali pred svojimi pánmi, táto tradícia je predsa aj v náboženstve. Kľačanie pred bohom vyjadruje pokoru a rešpekt.

Protiklad silného muža

Autorka a historička Stephanie Coontz má na to ešte ďalšiu teóriu: V našom, stále patriarchálnom svete je kľačanie akýmsi protikladom k inak tradičnému vzoru „silného muža“. Na kolenách je logicky menší a zraniteľnejší, nie je nad svojou milou. Vedome teda prechádza do podriadeného postoja, zatiaľ čo netrpezlivo čaká na jej odpoveď. Čo poviete – nie je to romantické?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #zásnuby #romantika #loajalita #rešpekt #pokora

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...