Falošné presvedčenia, ktoré ničia vzťahy. Žijete v nich?

Omnoho silnejšie ako láska sú naše vnútorné presvedčenia, v ktorých denne žijeme. A práve v nich vidí NLP tréner a kouč Clayton Olson problém u ľudí, ktorým sa nedarí udržať vzťahy.

21.07.2019 16:00
láska, vzťah, dôvera Foto:
Máme o láske a vzťahoch príliš utkvelé predstavy a presvedčenia, ktorých sa nevieme vzdať?
debata

Kto z koho

Mať v sebe nesprávne životné nastavenie a presvedčenia môže podľa Claytona Olsona veľmi nebezpečné. Buď opustíte negatívne myšlienky, ktoré sabotujú každý vzťah, alebo vás opustí láska. Nedá sa ísť totiž súčasne kráčať doľava aj doprava. Nedá sa budovať lásku a súčasne ju sabotovať. Zo skúsenosti Clayton Olson vyprofiloval tri hlavné negatívne presvedčenia, vďaka ktorým sa z večných hľadačov lásky stávajú opustení ľudia.

Musím si dokonale veriť

Mnoho žien už vstupuje do vzťahu s tým, že muž ich bude milovať len vtedy, ak sa budú mať vo všetkom dokonale rady samé, ak si budú vo všetkom veriť, jednoducho iba vtedy, ak budú „dokonalé“ tak na ne bude môcť s láskou pozerať partner. Omyl. Dokonalosť neexistuje a žiadny muž nehľadá dokonalú ženu, ale tú, ktorá bude pre neho tou najlepšou. Navyše často práve láska partnera môže pomôcť žene viac si veriť a mať sa rada. Nesnažte sa o dokonalosť, pretože tak sa budete vždy cítiť nehodná pre kohokoľvek.

Nikdy nebudem závislá

Nehovoríme o závislosti, pri ktorej ste na partnera odkázaná. No Clayton Olson tvrdí, že prílišné bitie sa do pŕs kvôli nezávislosti, nemusí byť najlepšie riešenie. Vzťah nie je spolužitie dvoch ľudí, ktorí si každý deň budú dokazovať, ako sú nezávislí a toho druhého vlastne ani nepotrebujú. Partnerstvo je spolužitie, kde sa dokážete spojiť ako puzzle, vzájomne sa potrebovať, dopĺňať, rozvíjať a podporovať. Byť si vzájomnou oporou je pre vzťah lepšie, ako stavať na tom, že ste nezávislí. Potom to často končí nielen deklarovanou, ale aj skutočnou nezávislosťou bez partnera.

Ak mu za to stojím, zmení sa…

Clayton Olson už dopredu vie, že muž ani žena sa nezmenia. Ani pred svadbou, ani po svadbe, ani ak bude žena dobrá, či horšia. Čakať na to, že partnera začnete formovať podľa vlastného scenára, je naivné očakávanie vzťahu. Partneri by sa mali akceptovať takí, akí sú. Vždy je priestor na prispôsobenie, nájdenie spoločnej reči a malé zmeny, ale radikálne pretvorenie skutočne nie je v réžii partnerstva. Partnerstvo slúži na niečo úplné, než na pretváranie polovičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #zivot #kouč #presvedčenie #predsudok

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...