Bozk nikdy neklame! Čo znamená, ak sa partneri už nebozkávajú?

Nedávno sme oslávili Svetový deň bozku: bozk je gesto lásky, z ktorého vychádza každý milostný vzťah a ktoré zostáva zásadné pre alchýmiu partnerov dokonca aj po sedemdesiatke, píše taliansky denník La Repubblica.

18.07.2019 14:30
láska, vzťah, bozk Foto:
Pre dospievajúceho človeka, ale môže ísť aj o dospelého, je bozk tá najintímnejšia forma kontaktu a predohry lásky.
debata

Prvým bozkom sa začínajú takmer všetky príbehy lásky a tento akt sprevádza časom partnerov, ktorí sa ani vo vyššom veku nevzdávajú toho, aby si vymieňali tento typ prejavu lásky. Ak telo starne, sexuálne stimuly a túžba klesajú, ale túžba po nežnostiach pretrváva a bozk je spolu s objatím tým gestom lásky, ktoré odoláva času. Preto sa 6. júla oslavuje Svetový deň bozku. Tento sviatok sa začal sláviť v Británii a budúci rok oslávi svojich tridsať rokov.

Obdobie dospievania je všeobecne tou dobou, kedy sa experimentuje s prvým bozkom, ktorý potom zostáva nezabudnuteľnú spomienkou. „Bozk predstavuje konkretizáciu citu. Ústa na ústach, miešajúci sa dych a pohľad z očí do očí sú mostom, ktorý spája vnútorný svet jedného človeka s druhým,“ vysvetľuje Valeria Randoneová, psychiatrička a sexuologička z Talianskej federácie vedeckej sexuológie.

Pre dospievajúceho človeka, ale môže ísť aj o dospelého, je to tá najintímnejšia forma kontaktu a predohry lásky. „Má význam predzvesti lásky, pretože predstavuje akúsi navštívenku. Ak bozk nefunguje, nepáči sa alebo nevyvoláva emócie, je nepravdepodobné, že sa časom zmení,“ uvádza sexuologička. Skrátka bozk nikdy neklame.

Ako roky ubiehajú a sexuálna túžba klesá, predstavuje bozk spôsob, ako sexualitu udržať pri živote. „Bozk je prvý krok, z ktorého vychádza sexuálna odpoveď a skrze ktorý sa zapaľuje sexuálna túžba a tá sa udržiava pri živote s ubiehajúcim časom a zrejúcim vzťahom. Deje sa tak v každom veku. Ak sa partneri už nebozkávajú, ukazuje to na krízu vzťahu, na proces separácie alebo na citový nezáujem partnerov, či už jedného i druhého. Často pohasne vnútri páru a rodí sa inde, spoločne s inou láskou,“ vysvetľuje Valeria Randoneová.

Avšak bozkávanie len tak je medzi partnermi stále vzácnejšie a často je len predohrou k samotnému sexuálnemu aktu. Inak povedané, nie vždy nás bozkávanie sprevádza po celú dobu intímneho vzťahu. „Bozku je prikladaná významnejšia úloha, magická a alchymická a tiež je vyčleňovaný zo sexuálneho života. Nemusíme venovať veľa času bozku, pri sexuálnom akte je bozkávanie ľahšie. Bozk necháva na koži a v koži spomienku na takéto spojenie,“ uvádza sexuologička.

Čo sa deje s partnermi, ktorí sa už nebozkávajú? „Keď bozk chýba, partneri sa dostávajú do krízy, či ako sa častejšie stáva, partneri prežívajú krízu a bozk chýba,“ dodáva Valeria Randoneová. Skrátka, keď sa partneri prestávajú bozkávať, prestali sa milovať a túžiť po sebe.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #bozk #partneri #gesto #spojenie

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...