Fyzické príčiny, pre ktoré ženám klesá libido

Sexuálna túžba sa neodvíja len od toho, či máte pri sebe atraktívneho voňavého muža. Do veľkej miery záleží aj na fyzickej kondícii.

22.06.2019 17:00
sex, libido, posteľ, bielizeň, podprsenka,... Foto:
Pád libida sa môže prejaviť pri nasadení novej hormonálnej antikoncepcie.
debata (1)

Mentálna a sexuálna rovina má totiž základ v telesných procesoch. Ak vám klesá libido a neviete prečo, na vine môže byť problém práve na telesnej úrovni.

Prudký pokles váhy

Gynekologička Felice Gersh upozorňuje ženy, že vyzerať sexy nemusí byť vždy ruka v ruke s tým, že nakoniec na sex budete mať aj chuť. Prudký pokles váhy a skresanie tukových zásob vie poriadne zamávať s libidom. Preto ak chcete ostať sexuálne vitálna, neodporúča radikálne diéty, ani extrémne fyzické vyčerpanie v posilňovni s cieľom čo najrýchlejšieho úbytku váhy.

Chýbajú vám vitamíny

Častý a nenápadný problém chýbajúcich vitamínov sa zvykne prejaviť práve v posteli. Ak s vašim telom niečo nie je v poriadku, obvykle býva prvým alarmujúcim príznakom práve strata libida. Hlavnými príčinami nezáujmu o sex býva nízka hladina železa a vitamínu D, ktorého majú Slováci všeobecne dosť málo. Dá sa kompenzovať výživovými doplnkami, alebo intenzívnejším slnením. Práve aj nárast vitamínu D v lete stojí za tým, že máme viac chuti na milovanie ako počas sychravej zimy.

Nové lieky

S každým novým liekom vyvolávate zmeny na telesnej úrovni. No a tie sa nemusia prejaviť len priaznivými, ale aj nechcenými vedľajšími účinkami. Gynekologička Jill Hechtman tvrdí, že pád libida sa môže často prejaviť pri nasadení hormonálnej antikoncepcie. Ak je to váš prípad, choďte za gynekológom. Strata chuti na to, prečo antikoncepciu vôbec užívate, je dosť závažný dôvod na jej zmenu. „O tomto probléme rozhodne netreba mlčať a do sexu sa nebodaj premáhať,“ hovorí Jill. Na druhej strane to môžu byť aj lieky na potláčanie alergií, alebo miernenie depresie, ktoré znížia túžbu na milovanie.

Nemáte dostatočne kvalitný spánok

Môžu nastať dva prípady. Spíte málo, napríklad menej ako šesť hodín, alebo spíte osem hodín, ale je to skôr ležanie v posteli, ako kvalitný spánok. O tom, či vám spánku stačí rozhoduje to, ako sa ráno budíte. Ak je to s únavou, váš spánok nie je v poriadku. Ak si odopriete spánok na pár dní, nič výrazné sa nestane. No ak sa budíte unavená týždne, či dokonca mesiace, je možné, že vám libido úplne odíde. Chuť na sex sa totiž objavuje len vtedy, ak máte energie aj na rozdávanie a klesá, ak ledva držíte otvorené viečka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #libido #spánok #túžba #vitamín D #hmotnosť #hormonálna antikoncepcia #železo #fyzická kondícia

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...