Príliš veľa športu škodí sexu! Ale nevzdávajte sa ho, s mierou pomáha

Je už známe, že ženy, ktoré sa venujú vrcholovému športu na úrovni maratónu, majú zníženú sexuálnu túžbu. Výskumy nedávno ukázali, že sa to isté prejavuje aj u príliš športujúcich mužov, napísal francúzsky denník Le Figaro.

12.06.2019 13:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
Pokiaľ sa venujete športu na príliš intenzívnej úrovni, môže sa to odraziť na poklese sexuálneho libida.
debata

Pravidelná fyzická aktivita umožňuje lepšie spoznať vlastné telo, získať sebaúctu a cítiť sa žiaduco vo vytrénovanom tele. To všetko je pre libido dobré. Avšak šport na vrcholovej úrovni môže viesť k veľkej fyzickej a psychickej únave a spôsobiť tak zníženú sexuálnu túžbou.

„Je to dobre známa skutočnosť. Ženy behajúce maratóny, ktoré intenzívne trénujú, vykazujú – najmä ak sú príliš chudé – poruchy menštruácie so zablokovaním ovulačného cyklu,“ vysvetľuje profesor Patrice Lopes. „Tieto poruchy vychádzajú z mozgu. Okrem iného je narušená sekrécia endorfínov a prolaktínu, a to na libido tiež pôsobí,“ uviedol Lopes.

Dlhotrvajúce úsilie pri každodennom športovom tréningu vedie mozog k tomu, aby vylučoval endorfíny, ktorým sa hovorí hormóny lásky. Tie akonáhle sa po orgazme uvoľnia, napájajú sa na rovnaké receptory ako morfín. Tieto proteíny majú okrem analgetického a upokojujúceho účinku tú vlastnosť, že zastavujú sekréciu iných hormónov hypofýzy, luteinizačného hormónu LH a folikulostimu­lačného hormónu FSH, ktoré hrajú významnú úlohu pri ovulácii.

Ako je to u mužov? Na túto otázku chceli pred dvoma rokmi odpovedať profesor Anthony Hackney a jeho kolegovia. Na Severokarolínskej univerzite v Spojených štátoch sa jeho tím zaujímal o pôsobenie stresu na produkciu hormónov. Okrem analýzy krvi sa vedci športovcov v dotazníkoch pýtali na dĺžku a intenzitu tréningu a na libido.

Na štúdii sa zúčastnila tisícka mužov, ktorí sa venovali behu, cyklistike a triatlonu. Výsledky ukázali, že športovci, ktorí najdlhšie a najintenzívnejšie trénovali, mali tiež najslabšie libido. A naopak.

Podľa vedcov tieto výsledky neumožňujú tvrdiť, že nadmiera športu vedie k poklesu sexuálnej túžby, ale vyplýva z nich, že oboje súvisí. Ak únava a nízka úroveň testosterónu pravdepodobne súvisí, je potrebné to ešte potvrdiť ďalšími experimentmi. Vedci zdôrazňujú, že šport nemá byť chápaný negatívne.

„Problémy sa týkajú len tých osôb, ktoré sa venujú vrcholovému športu,“ zdôrazňuje profesor Lopes. Táto štúdia tiež dokázala, že umiernené prevádzkovanie športu libido naopak podporuje.

debata chyba

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...