6 signálov: Rozpoznajte, či ste sa ocitli v nezdravom vzťahu

Sú vzťahy, ktoré jednoducho neprinášajú nič dobré - buď sme závislé na partnerovi, drasticky sa meníme, dištancujeme sa od priateľov a rodiny... Ale ako rozpoznáme, či sme sa ocitli v nezdravom alebo toxickom vzťahu? Toto je šesť signálov, ktoré to naznačia.

06.06.2019 11:00
krik, hádka, kríza Foto:
Hádka. A čo príde potom?
debata

Žiť zdravo pre väčšinu ľudí znamená byť vedomý, vyvážene jesť a pravidelne cvičiť. Zdravý životný štýl zahŕňa aj zdravé vzťahy. Štúdie stále ukazujú, že toxické vzťahy ovplyvňujú aj naše zdravie. Nešťastné vzťahy môžu viesť k srdcovým problémom, chronickému stresu či depresiám. V skratke: Nezdravé vzťahy robia nezdravých ľudí. Ako však definovať nezdravý vzťah? Vzťah, v ktorom neexistuje skutočné spojenie, zato však vysoký potenciál konfliktov alebo zanedbávanie. Inak povedané, nezdravé vzťahy nespĺňajú základné potreby lásky, intimity a bezpečnosti.

Mám sa rozísť?

Vzťahy nie sú čiernobiele, láska je komplikovaná. Veď si len spomeňte na tie časy, kedy ste boli zamilovaná do úplného chudáka. Niekedy len uviaznete vo vzťahu, ktorý už dávno vypršal. Ak si nie ste istá v tom, či je váš vzťah toxický, tu je niekoľko signálov, podľa ktorých to spoznáte.

6 signálov, že ste v nezdravom vzťahu:

Hádate sa o tých istých veciach
Hádate sa zakaždým o tých istých veciach a konflikty vôbec neriešite? Ide stále o to, že on veľa pracuje? Nikdy vás nepočúva, keď máte nedobré pocity kvôli jeho ex? Pravdaže, nemôžete byť vo všetkom zajedno, napriek tomu by ste mali v partnerstve vyhovieť potrebám druhej osoby. Ak sú vaše spory viac o tom, aby ste hádku „vyhrali“ ako o porozumení, možno by ste mali svoje partnerstvo prehodnotiť.

Nemáte odvahu vysloviť svoj názor
Bojíte sa konfliktov s partnerom? Občas sa pohádať a nepotlačiť hnev je zdravé. Ak však zakaždým poviete, že všetko je v poriadku, hoci nič nie je v poriadku, máme pre vás dve slová: Takto nie.

Cítite sa neistá
Cítite sa neistá? To je pravdepodobne najistejší signál, že vediete nezdravý vzťah. Zatiaľčo fyzická istota je najvyššou prioritou a nemali by ste mať ani sekundu pred partnerom strach, dôležitá je aj emocionálna istota. Ak sa hádate a váš partner vás uráža, zhadzuje alebo si z vás uťahuje, ide o jasný signál, že váš vzťah je toxický. Nikdy to nedovoľte.

Zmenili ste sa
Zmena je dobrá. Aj vzťahy sú tu nato, aby sa rozvíjali a rástli, zároveň by ste mali prijať a akceptovať sa. Ak sa toho vzdáte kvôli partnerovi a zmeníte svoj životný štýl a tiež osobnosť, aby ste sa mu podriadili, nie je to zdravé. Nezabudnite pre nový vzťah na svojich priateľov, záujmy a svoju osobnosť – nemeňte sa kvôli niekomu!

Priatelia a rodina sú proti
Nie, teraz nejde o to, že otec by chcel pre svoju dcéru radšej právnika ako skrachovaného umelca. Ak sa takmer všetci kamaráti, rodina alebo kolegovia pýtajú, prečo randíte práve s týmto lúzerom, niečo na tom určite bude. Láska zaslepuje a často prehliadneme problémy. Ak si vaši blízki robia o vás starosti a ten, s kým chodíte, sa im vôbec nepáči, mali by ste sa na to zamerať a dôverovať im.

Cítite sa kontrolovaná a manipulovaná
Váš partner vás kontroluje? Vyhráža sa vám, že vás opustí, ak budete robiť to či ono? Izolujete sa stále viac od svojich priateľov? Musíte si od neho pýtať súhlas, keď chcete niekam ísť? Takéto správanie môže ovplyvniť vašu psychiku, ako aj fyzické zdravie – a nie pozitívnym spôsobom.

Toxický vzťah – čo teraz?

Cítite sa chytená do pasce? Teraz máte viac možností. Obráťte sa na priateľov či rodinu, aby vám pomohli dostať sa z tejto zložitej situácie. V prípade, že chcete dať vzťahu ešte jednu šancu, aj partner musí byť ochotný zmeniť sa – vo vzťahu sú vždy dvaja. Obráťte sa na terapeuta či kouča, ktorý vám poskytne nástroje na lepšiu komunikáciu. Pamätajte však, že žiaden vzťah nestojí za to, aby ste riskovali svoje zdravie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #strach #konflikt #Intimita #depresie #toxický vzťah

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...