5 najčastejších príčin, prečo stroskotajú dlhoročné vzťahy

Zdali sa vám takí šťastní, boli spolu roky. A zrazu je koniec, idú od seba.

07.05.2019 12:00
rozvod, rozchod, hádka Foto:
Rozchod po dlhých spoločných rokoch?
debata

Hoci spoločne prekonali krízy a dobre vedia, že po horšom období príde opäť lepšie. Prečo si napriek tomu dávajú zbohom dlhoročné páry? Tu je 5 najčastejších dôvodov.

Posledná šanca

Rodičia zomreli, deti vyleteli z hniezda. Priatelia či kolegovia, ktorí zomreli v ich veku. Zrazu sa objaví jasný signál – život je konečný. O slovo sa nástojčivo prihlási posledná šanca na vášnivú lásku, veľké city či splanutia. Ak sa v živote z čista-jasna objaví možnosť na veľkú a zrejme poslednú zmenu – máme potrebu ju využiť.

Túžba po vášni

Ak sú dvaja spolu roky rokúce, je naivné si myslieť, že ich vášeň je čoraz väčšia. Nie je to pravda. Sexualita však môže zohrávať dôležitejšiu úlohu v dlhoročnom vzťahu, než sme si ochotní pripustiť. A čo robiť, keď nás partner nepriťahuje – vnímame ho skôr ako kamaráta, ale nie ako objekt našej túžby? Volanie po vášni môže byť také nástojčivé, že sme ochotní zbúrať to, čo sme roky budovali. Naše telo túži po dotykoch, po milovaní aj po obdive.

Nerovnováha

Hoci ste dlhodobo žili v harmónii, s pribúdajúcim vekom sa vaše spoločné záujmy rozchádzajú. Jeden už má pocit, že život plynie pomimo a nechce byť jeho aktívnou súčasťou. Vzdá sa snov aj túžob a je presvedčený, že nejako „dožije“. Kým ten druhý je plný života, plánov a energie. Nesúlad takéhoto druhu nie je ničím výnimočným najmä vo vzťahoch s väčším vekovým rozdielom.

Prázdne hniezdo

Keď deti vyletia z hniezda, zrazu sa ponúka dostatok času na partnerský vzťah. Ale čo, ak dvojica nevie, čo s tým. Komunikácia sa rokmi obmedzila na praktické veci, romantika, záujem, obdiv či očarenie sa dávno vytratili. Niet sa o koho starať a nuda číha všade naokolo. Pritom vonku, mimo domu, je toľko možností…

Domino efekt

Svoj vzťah ste roky prežívali aj v spoločnosti dobrých priateľov – takisto párov. No ľudia vo vašom okolí sa zrazu začnú rozvádzať či rozchádzať. A na rovinu hovoria o tom, čo možno roky skrývali – láska je fuč a ich spája už len priateľstvo. To chcú zmeniť, dúfajú v novú lásku. Aj ich popudom môžete začať rozmýšľať o vlastnom vzťahu a pozerať sa naň kritickejšími očami. Domino efekt môže zasiahnuť naplno!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #rozchod #trápenie #manželia

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...