Páry, ktoré si plánujú sex, majú lepší milostný život

Plánovaný sex? Podľa aktuálnej štúdie by mali mať tí, čo si zapisujú sex do kalendára, kvalitnejší sexuálny život...

24.04.2019 17:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Pripravte sa na večer, ktorý bude len a len váš.
debata (1)

„Kedy by si mal tento týždeň čas na sex? V stredu?“ „V stredu nie, to nemôžem, prepáč, radšej vo štvrtok.“ Uznávame, rozhovory ako tento neznejú romanticky a už vôbec nie sexi, napriek tomu však plánovanie sexu má priniesť do života spokojnosť v sexuálnom živote (predovšetkým v prípade dlhoročných párov). Tvrdí to štúdia z univerzity v Bochume.

Chuť na plánovanie?

V rámci štúdie, ktorá sa prvýkrát objavila v časopise Journal of Sex Research, bolo v Nemecku oslovených 964 párov. Mali otvorene rozprávať o svojom sexuálnom živote, o nových skúsenostiach, ohľaduplnosti, emocionálnej stabilite a svedomí. Výsledok hovoril jasnou rečou. Účastníci štúdie, ktorí sa považovali za svedomitých, boli podstatne spokojnejší so svojím milostným životom. S tým výskumníci nerátali, prekvapená bola najmä psychologička Julia Velten. „Sexuálna spokojnosť v partnerstve je, na rozdiel od často predpokladaného, závislá nielen od toho, či niekto obzvlášť experimentuje alebo je vášnivý.“ Pre všetkých, ktorí si prajú viac sexu, môže podľa doktorky „pomôcť sex naplánovať, aby sa stále obrusoval“. Napríklad takto: 12:30 obed, 16.30 joga, 19:45 vášnivý sex.

Dôležitá správa

Plánovaním sexu si pár posiela dôležitú správu: Si pre mňa dôležitý, náš sexuálny život je pre mňa dôležitý. Toto je obzvlášť dôležité v časoch stresu a hektiky v spoločnosti, orientovanej na výkon. Každý, kto príde domov vyčerpaný po stresujúcom dni a potom očakáva spontánny sex, bude mať pravdepodobne menej sexu. Okrem toho vysoké nároky – čiže predpoklad, že človek má sex len vtedy, keď pociťuje extrémnu túžbu – vedú páry k tomu, že spolu menej spia. Aby sme mali nadpriemerne dobrý sex, musíme ho mať z času na čas aj priemerný.

Čas na nežnôstky

Aj keď znie plánovaný sex málo romanticky a sucho, môže byť aktívnym príspevkom väčšej romantiky a súdržnosti – a tieto tri kroky by mali plánovanie oživiť:

Určte dátum
Pripravte sa na večer, ktorý bude len a len váš. Spontánny pohárik s najlepšou kamarátkou by mal byť v tento deň tabu – namiesto ho podniknite s partnerom niečo krásne.

Pripravte sa
Príprava zahŕňa fyzickú aj duševnú prípravu. Fantázii sa medze nekladú – nezáleží na tom, či sa tešíte na nákupy, varenie alebo na spoločný sex.

Spravte z toho tradíciu
Podľa autorky štúdie môže pomôcť plánovať súdržnosť v dlhodobom horizonte. Jedno „nočné rande“ má z dlhodobého hľadiska menší vplyv na našu spokojnosť, preto je zmysluplné vziať toto plánovanie vážne a v najlepšom prípade ho naplánovať na niekoľko mesiacov dopredu. Čo však nemá zmysel, je naplánovať celý sexuálny život. Jednoznačne by tu mal ostať priestor pre romantiku a spontánnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vášeň #stres #romantika #hektika #plánovaný sex

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...