Život bez sexu je nový fenomén! Týka sa mladej generácie aj párov

Takmer jeden zo štyroch dospelých Američanov za uplynulý rok nemal s nikým intímny pomer. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom na svojich internetových stránkach informuje The Washington Post.

01.04.2019 13:00
single žena, zúfalá žena, problém, starosti Foto:
Nemala som už skoro rok sex, ale čo mám robiť?
debata (18)

Podiel ľudí, ktorí žijú bez sexu, sa podľa neho dostal na rekordnú úroveň. Príčinou tohto trendu je starnutie populácie, nástup nových možností zábavy aj to, že pribúda ľudí, ktorí nežijú so stálym partnerom.

Dvadsaťtri percent Američanov uviedlo, že za posledný rok nemalo ani raz sex. A medzi nimi majú prekvapivo vysoký podiel mladí muži, ktorí tvrdia, že strávili rok „v celibáte“. Dvadsaťosem percent mužov vo veku od 18 do 30 rokov sa zverilo, že to je ich prípad. Ich podiel sa od roku 2008 takmer strojnásobil. U žien tejto vekovej kategórie autori prieskumu tak strmý nárast nezaznamenali: vlani rok bez sexu prežilo 18 percent z nich, čo je o osem percentuálnych bodov viac ako v roku 2008.

Celkový nárast ľudí, ktorí v poslednom roku sexuálne abstinovali, vedci vysvetľujú tým, že sa (v tomto prípade medzi obyvateľmi Spojených štátov) zväčšuje podiel ľudí starších ako 60 rokov. Pre jav medzi mladými ľuďmi ponúkajú rôzne vysvetlenia. Jedným z nich je rozšírenie nových technológií, ktoré sa podľa nich zrejme podpísalo na sexuálnom správaní.

„V súčasnosti sa toho dá o desiatej večer robiť omnoho viac ako pred dvadsiatimi rokmi,“ pripomína psychologička Jean Twenge zo štátnej univerzity v San Diegu. „Streamovanie videí, sociálne médiá, herné konzoly, mnoho ďalšieho,“ vymenovala, čo mladých Američanov pravdepodobne odvádza od sexu.

O tom, že sex je na ústupe aj v partnerstvách však už tiež informovali v minulosti psychológovia a prezentovali tiež zaujímavé poznatky z partnerských zväzkov. Najmä po istom čase v spoločnom manželstve či partnerstve, nehovoriac o tom, ak sa jeho súčasťou stávajú deti, je sex na ústupe.

Hoci intímny kontakt nie je taký sporadický ako v prípade amerického prieskumu, podľa sexuológov v súčasnosti rastie počet párov, u ktorých sa sexuálny život obmedzuje na nízku frekvenciu kontaktu. Sú mnohé páry, ktoré majú sexuálny styk menej ako raz mesačne, nájdu sa aj také, kde sa sex odohráva maximálne 3 až 5-krát ročne.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #kontakt #mladá generácia #zivot #styk

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....