Ako sa správne hádať, aby to prospelo vzťahu?

Na hádku skôr či neskôr príde. Výmena názorov prebehne v každom partnerstve a doslova je potrebná. No šťastné dvojice vedia hádku zvládnuť tak, že im prospeje a potom sú tu tie, čo na hádkach stroskotajú.

17.03.2019 16:00
hádka, kríza Foto:
Časový odstup spraví výmenu názorov konštruktívnejšou.
debata

Hádajte sa s rozumom

Dina Strada je expertka na vzťahy a tvrdí, že na hádky je vhodné sa pripraviť a vedieť, ako sa hádať. Naivne ostávať v presvedčení, že vášmu vzťahu sa hádky a výmeny názorov vyhnú, je naivné. A lepšie byť pripravený, ako si následne liezť na nervy. Hádka totiž môže vzťahu aj prospieť. Nielen tým, že prileje do ohňa adrenalín a možno skončíte udobrovacím sexom. Je to aj znak, že tomu druhému na vás záleží a rovnako je to aj nástroj na obrusovanie hrán a vytváranie dobrej partnerskej klímy. No aj hádať sa treba efektívne.

Nezvyšujte hlas

Niekedy je to ťažké, ale skúste to. Vymeniť si názory nemusíte tak, že o hádke budú vedieť susedia široko ďaleko. Navyše zvýšený hlas veľmi pôsobí na emócie a tie sú pri hádke zlým pánom. Skúste možno zvoliť ráznejší tón, ale bez kriku. Uvidíte, že to bude omnoho lepšie smerovať k vzájomnej dohode.

Nehádajte sa hneď

Dina Strada radí, aby ste do hádky nevstupovali vtedy, ak sú emócie na vrchole. Počkajte možno hodinu až dve, kým sa aj vám aj partnerovi problém rozleží v hlave a potom sa naň pozrite racionálne. Uvidíte, že časový odstup spraví výmenu názorov konštruktívnejšou.

Neustupujte

Nesúhlaste len kvôli tomu, aby ste partnerovi dali za pravdu a skrátka ustúpili. Je to riešenie, ktoré neuspokojí ani partnera, pretože vie, že nevyhral argumentačne a vo vás vyvoláva pocit krivdy a neprávosti. Takto ukončené hádky podľa Diny Strada majú najväčší podiel na tom, že nakoniec sa váš vzťah skončí karambolom.

Hádajte sa o konkrétnej veci

Ak ste si už skočili do vlasov, tak sa v hádke venujte konkrétnej veci. Nie je na mieste, aby ste zrazu jeden alebo druhý vyberali krivdy minulosti. Dina Strada tvrdí, že toto nikam nevedie, v skutočnosti to žiadny problém nevyrieši, akurát stupňuje negatívne emócie a odďaľuje prímerie. Ak sa musíte o niečom hádať, vyriešte jednu vec. Nikdy sa nevracajte do minulosti a nezačnite s ďalšími a ďalšími obviňovaniami. Pretože tak šťastný vzťah fungovať nebude. Po konštruktívnej hádke by ste mali nájsť tak dobrý kompromis, že nahromadený adrenalín pokojne preklopíte aj do vášnivej noci. Tak to bude naozaj dokonalé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #dohoda #emócie #hádka vo vzťahu #partnerstvo #krik #nesúhlas #argumentácia #racionalita

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...