Zoznámte sa so skoliosexuálom. Sex je pre neho druhoradý

Toto slovo je pomerne nové a udomácnilo sa hlavne vďaka sieti Twitter. Dnes však pribúda skoliosexuálov, ktorí o sebe tvrdia, že sex a dokonca ani pohlavie pre nich nie sú dôležité. Ide o ľudí, ktorí sa prestávajú vnímať ako sexuálne bytosti.

08.03.2019 17:00
sexy muž, sexualita Foto:
Pre skoliosexuálov nie sú dôležité sexuálne kontakty.
debata

O koho vlastne ide?

Slovo skoliosexuál môže evokovať skoliózu, ale s týmto pokrivením chrbtice nemá nič spoločné. Phillip Hammack, profesor psychológie na univerzite v Kalifornii hovorí o skoliosexuáloch ako o tých, ktorých nepriťahuje muž alebo žena s jasnými pohlavnými znakmi a tak isto ich ani nezaujíma, či s mužom alebo ženou budú vo vzťahu. Jednoducho pojem pohlavných rozdielov vymazali zo svojej mysle. Dodáva však, že môžu byť priťahovaní ako mužmi, tak ženami, ale aj transsexuálmi, či transvestitami, skrátka aj typmi, pri ktorých na prvý pohľad nie je jasné, o aké pohlavie ide.

Rodová neutralita

Sexuologička Debra Laino hovorí, že nejde len o príťažlivosť ľuďmi, ktorí svoju sexualitu odmietli prezentovať ako jednu z dvoch možností, ale skoliosexuáli sa aj cítia mimo rodového rámca a namiesto ona alebo ona používajú zámeno oni. Skoliosexuál teda nebude hovoriť, že sa zaujíma o isté pohlavie, ale jednoducho sa zaujíma o človeka.

Hlbšie vzťahy

Keďže skoliosexuál nevníma pohlavia ako rozdielne, tak prirodzene nepozerá ani na fyzickú stránku. Nie je pre neho prioritná. Debra Laino preto hovorí, že ak skoliosexuáli vytvárajú vzťahy, nie sú pre nich dôležité sexuálne kontakty. Omnoho viac sa zameriavajú na to, aby človeka, s ktorým do vzťahu idú, spoznali. Sexualita pre nich nehrá rolu, pretože samotný skoliosexuál sa identifikuje ako nové nesexuálne pohlavie.

Viac intimity bez intímností

Keďže skoliosexuál chce vyzerať ako nový druh na pomedzí muža a ženy a rovnaké typy ho priťahujú, je ťažké definovať príťažlivosť k inému človeku na základe sexuálneho pudu. Preto ten ustupuje do úzadia a vzťah je intímny na úplne inej úrovni. Citovej, na úrovni porozumenia, podpory, vzájomných sympatií, ktoré nie sú rodovo stereotypné. Vďaka tomu skoliosexuáli tvrdia, že vytvárajú pevnejšie, hodnotnejšie a intímnejšie vzťahy, ktoré sú trvácnejšie ako tie, ktorých základom je sexuálna túžba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #intimity #pohlavie #skoliosexuál

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...