Šesť dôvodov, prečo by sme k schudnutiu nemali blahoželať

"Ty si schudla? Vyzeráš úžasne!" Nabudúce, skôr, ako budete chcieť vysloviť túto vetu, pouvažujte trochu...

12.03.2019 12:00
debata
Strata na váhe sa neuskutočňuje vždy plánovane... Foto: SHUTTERSTOCK
schudnúť, jo-jo efekt, šport Strata na váhe sa neuskutočňuje vždy plánovane alebo pretože sa práve cítime vitálne.

Nie je to až také výnimočné, ale ženy schudnú aj neplánovane, napríklad, keď prežívajú zlý rozchod alebo ochoreli. Toto je sedem dôvodov, kedy „schudla si?“ nie je kompliment. Ani náhodou.

Jednoducho je to dotieravé

Prečo sa zaoberáš práve mojím telom? Vedieš si denník o tom, ako som sa ostatné mesiace vyvíjala? Je to trochu strašné a mne sa to nepáči, že ma súdiš podľa môjho tela…

Posilňuje to náš hrozný ideál krásy

Zakaždým, keď niekomu skladáme kompliment, že schudol a menej váži, posilňujeme štandard ideálu krásy a podporujeme myšlienku, že štíhlejší ľudia vyzerajú lepšie. Tučnejší sa považujú za menej atraktívnych, dokonca aj menej hodnotných. Túto predstavu treba zastaviť. Byť štíhlejšia nemôže byť synonymom pre „lepšiu a krajšiu“. A mimochodom, hoci sa tomu ťažko verí – mnohí ľudia sú so svojou váhou skutočne spokojní.

Naozaj zlý kompliment

Keď mi povieš, ako úžasne vyzerám, keď som štíhla, vychádzam automaticky z toho, že s trochu hrubšími stehnami som nevyzerala tak dobre. A keď opäť priberiem, znova budem vyzerať zle.

Aj keď cielene schudnem – nie je to tvoja vec

Vďaka komplimentom tohto druhu sme pod tlakom, dávajú nám pocit, že štartovacia váha nebola celkom v poriadku. A môže kolísať. Je to podobné ako v situácii, kedy sa najlepšej priateľke zdôverujete s tým, ako veľmi ste svojho ex nenávideli a o pár mesiacov neskôr sa s ním znova dáte dokopy.

Také komentáre môžu spustiť šialenstvo

Človeka, ktorý už dlhšie bojuje s poruchami príjmu potravy (a verte, často o týchto vnútorných bojoch nič neviete), môžu takéto „nevinné“ komplimenty extrémne vyviesť z rovnováhy. Otázka „vyzeráš úžasne, schudla si“, nie je ničím iným ako povzbudením, aby schudla ešte viac.

Nevieš, ako som na tom psychicky

Strata na váhe sa neuskutočňuje vždy plánovane alebo pretože sa práve cítime vitálne. Poruchy príjmu potravy, choroby, depresie, stres, vážna strata – to všetko môžu byť dôvody rýchleho schudnutia a skutočne nič, z čoho by sme sa mali tešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #chudnutie #depresia #stres #psychika #kompliment

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...