Toto sa stane, keď žena neprijme priezvisko svojho muža!

Čo sa týka manželstva, našťastie, veľa sa toho zmenilo. Obrat v kostole, vo dvojici, svadba pod holým nebom - možné je takmer všetko!

07.03.2019 11:00
láska, vzťah, manželstvo Foto:
Muži s nižším vzdelaním si vytvorili zlý obraz o žene, ktorá si ponechala svoje dievčenské meno.
debata (7)

Len čo sa týka formalít, ostáva, zdá sa, všetko po starom. V prípade priezviska sa môže každý individuálne rozhodnúť, ako mu to vyhovuje. Prekvapením je, že je podstatný rozdiel, ktoré priezvisko žena zvolí.

Vydatá žena s dievčenským priezviskom?

Nemusí to dopadnúť dobre! Vyplýva to z americkej štúdie. Výskumníčka vychádzala z hypotézy, že okolitý svet hodnotí tieto ženy podľa toho, aké priezvisko si po svadbe zvolia. Do úvahy prichádzajú tri možnosti: Dievčenské priezvisko, mužovo priezvisko alebo dvojité priezvisko.

Príbeh s troma menami

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 1200 ľudí a ich názor je prierezom americkej spoločnosti. Prezentovali im krátky príbeh, v ktorom išlo o manželský pár Billa Cooka a Carol Sherman. Príbeh o Carol, ktorá v ostatnom čase tak veľa pracovala, že už chýbala mužovi a musel, chudák, sám vykonávať domáce práce, ostal rovnaký. Obmieňali len mená (Carol Cook, Carol Scherman, Carol Scherman-Cook). Účastníčky štúdie mali odhadnúť, koľko dní by bolo pre Carol ešte prijateľné pracovať dlhšie. Okrem toho sa ich autori štúdie pýtali, či by bol podľa nich opodstatnený rozvod.

Rôzne posudky na základe vzdelania

Ženy a muži s vyšším vzdelaním neukázali rozdielne reakcie na tri rôzne priezviská. Muži s nižším vzdelaním si ale vytvorili zlý obraz o žene, ktorá si ponechala svoje dievčenské priezvisko. Vo vyššie spomenutom príbehu nebola Carol Scherman dosť oddaná manželka, takže by bolo viac než v poriadku, keby sa s ňou Bill Cook rozviedol.

Zženštelí muži, zbavení moci

Tento výsledok potvrdila aj ďalšia americká štúdia. V roku 2017 robil tím okolo vedkyne Rachael Robnett rozhovory s ľuďmi na tému „priezviská po sobáši“. Ukázalo sa, že ľudia sú vo všeobecnosti zmätení, keď majú partneri rôzne priezviská. Okrem toho boli muži vnímaní zženštelo, akoby zbavení svojej moci. Žene s dievčenským priezviskom sa pripisovali mužské vlastnosti.

Muži s priezviskom ženy?

Takže jeden bod diskusie bol jasný. Ženy, ktoré si ponechávajú svoje dievčenské priezvisko, sa odchyľujú od normy a vrhajú preto zlé svetlo na svojho manžela. Ešte zaujímavejšia je však otázka, ako by to dopadlo v prípade, že by to bolo obrátene? Existujú vôbec muži, ktorí si vzali priezvisko svojej ženy?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #sobáš #rozvod #priezvisko #zlé svetlo

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...