Dva, päť či osemnásť? Aký je ideálny vekový rozdiel vo vzťahu?

Láska sa nepýta, láska jednoducho je. Štúdie však ukazujú, že vekový rozdiel medzi partnermi ovplyvňuje trvanie vzťahu. Existuje niečo ako ideálny vekový rozdiel?

27.02.2019 15:00
srdce, láska, vzťah, milovanie Foto:
Ideálny vekový rozdiel je presne jeden rok.
debata (3)

„Vieš, možno jednoducho potrebuješ zrelého, vyspelého muža,“ aj toto môže byť rada priateľky, krátko po rozchode s rovesníkom, prípadne s o čosi mladším mužom. „Muži v tvojom veku (25–30), sú častokrát nezrelí, nechcú sa viazať, nevedia, čo chcú…“ Sú to všetko len reči? Je láska otázkou vekového rozdielu? Existuje taký, ktorý zaručí „trvanlivosť“ vzťahu? Bude to kombinácia „starší muž + mladšia žena“? Alebo vydrží skôr vzťah „staršia dáma so zajačikom“? Či orientovať sa na rovesníkov?

Čím väčší vekový rozdiel…

… tým väčšia pravdepodobnosť rozchodu. Vedci z univerzity Emory v Atlante chceli tieto závery podložiť vedecky a preto analyzovali 3 tisíc párov. Ukázalo sa, že čím väčší vekový rozdiel, tým väčšia pravdepodobnosť, že dôjde k rozchodu. Ak vás delí päť rokov, riziko rozchodu je 18 percent. Ak je to už desať rokov, riziko, že váš vzťah neprežije, sa zvyšuje na 39 percent. Skutočne zlý je vekový rozdiel 20 rokov a vyššie. Štatistika v takomto prípade hovorí až o 95 percentnej pravdepodobnosti, že láska zlyhá.

Toto má byť ideálny rozdiel

Ideálny vekový rozdiel podľa vedúceho prieskumu Huga Mialona je presne jeden rok. Podľa štatistiky sa rozviedli len 3 percentá párov, ktoré delil rok. Vedec upozornil na to, že na rozchod majú, pravdaže, vplyv aj iné faktory. Oni pri svojom výskume nepozerali na to, ako negatívne ovplyvňuje lásku pôvod, rebríček hodnôt či záľuby. Pozorovali len a len vekový rozdiel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #rozvod #vekový rozdiel #rovesník

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...