Kedy je správny čas na rozchod?

Ak vás opúšťajú sily pri neustálom „plátaní“ deravého vzťahu, nastal ten správny okamih. Na definitívny koniec. Toto sú príznaky rozpadajúceho sa partnerského života.

09.02.2019 17:00
vzťah, hádka, rozchod Foto:
Ak sa hádky stávajú každodennou súčasťou života, obťažujú.
debata

Súboj na dvoch frontoch

Tri znamenia začiatku konca. Blížiaci sa záver vzťahu prichádza v podobe rôznych znamení, ku ktorým na prvom mieste patria hádky partnerov. Nikto z kedysi zamilovanej dvojice sa nevie v tomto súžití už dlhšie presadiť. Stráca sa záujem o počúvanie partnera. Takisto sa vytráca rešpekt a ochota riešiť konflikty. „Vyhráva“ až ten, kto si vie presadiť svoj predstavu zvýšeným tónom hlasu a nenáležitým prekrikovaním toho druhého. Zatiaľ čo niektoré hádky v partnerstvách môžu niekedy osviežiť milostný život oboch partnerov, ak sa stávajú každodennou súčasťou života, obťažujú. Podľa terapeutky Rachel Sussman, autorky knihy Breakup Bible, sa týmto príznakom blíži koniec vzťahu. „Ak sa váš vzorec argumentácie začína meniť a vyberáte boj o najmenšie, ale aj najzávažnejšie veci vo vzťahu, mohlo by to znamenať, že niečo nie je v poriadku,“ hovorí Sussman pre portál menshealth.com.

Zrazu workoholikom

Dlhý deň za vami a domov z pracoviska sa akosi neponáhľate. Predstava, že na vás doma čaká nahnevaný a frustrovaný partner, vám poriadne zdvíha žlč. Až natoľko, že si uvaríte ešte jednu šálku kávy a zahryznete sa na ďalšiu hodinu aj dve do práce. Po príchode domov sa môžete už nechcenému partnerovi vyhovoriť na bolesť hlavy, únavu z práce a potrebu ísť si ľahnúť. Zvláštny je v tomto prípade pocit uspokojenia, ktorý prichádza zo strácania kontaktu a komunikácie s partnerom. Jane Greerová, expertka na vzťahy v New Yorku tvrdí, že podstatou zamilovania je túžiť vo vzťahu po väčšej dávke lásky, pozornosti. „Celou podstatou zamilovania je, že vždy chcete viac,“ vraví. Ak teda už od vzťahu nechcete nič, je zbytočné v ňom naďalej zotrvávať.

Lezie na nervy

Určite si spomínate na chvíle, keď ste sa svojho miláčika nevedeli nabažiť. Situácia sa zrazu zmenila. Všímate si, že pohodil ponožky do rohu spálne, nechal na umývadle v kúpeľni chlpy po holení alebo má neostrihané a neupravené nechty. Fyzická prítomnosť „polovičky“ vás privádza k šialenstvu. S týmito pocitmi sa spája aj chuť na sex, alebo prejavovanie si rôznych nežností. Pokiaľ sa už zo vzťahu stihla vytratiť láska, požiadavka na sex môže od partnera vyznieť ako celkom nevhodný nápad. Rachel Sussman tvrdí, že je úplne normálne, ak niektoré veci vo vzťahu, ktoré ho tvorili na začiatku, postupne ochladnú. „Ale ak sa aktívne vyhýbate sexu, to už nie je normálne,“ hovorí Sussman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #láska #rozchod #hádka #rozvod #workoholizmus #pozornosť #argumentácia #chcieť viac

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....