Hojnosť aj optimizmus či nové kontakty! Čo ešte prinesie rok prasaťa?

Hojnosť, optimizmus a spokojnosť symbolizuje v čínskej mytológii prasa, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok.

04.02.2019 14:30
prasa, prasiatko, more, Havaj, plávanie,... Foto:
Rok prasaťa prináša hojnosť, rodinnú pohodu, ale aj optimizmus.
debata

Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá na 5. februára, kedy prasa vystrieda vládu priateľského a oddaného psa a v oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie vypuknú búrlivé oslavy.

Prasa je posledné, dvanáste znamenie čínskeho horoskopu a vládnuť bude až do 24. januára 2020, kedy ho vystrieda všadeprítomná a činorodá krysa. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok, pre rok 2019 a znamenie prasaťa je to zem.

Podľa astrológov by mal rok pozemského prasaťa byť skôr pokojnejší. Mal by byť naklonený nadväzovaniu nových kontaktov aj vhodný k finančným investíciám, ale všetky dôležité rozhodnutia je potrebné dobre premyslieť. Ľudia by si nemali stanovovať nereálne ciele a dokončiť predovšetkým to, čo už bolo započaté. Rok bude vhodný aj pre založenie rodiny a vyrovnanejší životný štýl.

Ľudia narodení v roku prasaťa (1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 a 2007) bývajú obľúbení, úprimní, čestní a srdeční. Nechýba im kreativita, pevná vôľa a výdrž pri práci. Ak však majú voliť medzi rodinou a kariérou, ide práca bokom. Môžu byť nadmieru dôverčiví až naivní, voči neznámym osobám naopak ostražití.

Hoci sa obklopujú radom priateľov a známych, nové kontakty nadväzujú ťažko. Sú optimisti a neskrývajú svoje city. Keď ich niekto sklame, nechce sa im mstiť sa mu. Ochotne pomáhajú druhým, ale mávajú problémy so zábudlivosťou. Milujú dobré jedlo a vôbec pohodlie, sú často materialisti.

Hodia sa k nim partneri narodení v znamení psa, ale aj myši, tigra, zajaca, draka, kozy a samotného prasaťa. Naopak konfliktné môže byť pre nich spolužitie s hadom i opicou. Zodpovedajúcim znamením západného zverokruhu je pri prasati škorpión.

V čínskom znamení, ktoré vládne nadchádzajúcemu roku, sa narodili napríklad filmári Alfred Hitchcock, Woody Allen, Steven Spielberg, herec Sascha Baron Cohen, spevák Elton John, politici Thomas Jefferson, Ronald Reagan, Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton či 14. dalajláma.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, kedy sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, kedy sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Začiatok nového roka je pohyblivý, a nastáva počas prvého novu po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára. Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje od roku 2637 či 2636 pred naším letopočtom, kedy ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustí Zem. Dostavilo sa ich len 12, za odmenu im Buddha prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli: myš (potkan), byvol, tiger, králik (zajac), drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút ( moriak), pes a prasa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #rodina #kalendár #prasa #optimizmus #hojnosť #horoskop #rozhodnutia

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...