Zvyky, ktoré sú nenápadné, ale nápadne zlepšia vzťah s partnerom

Niekedy stačí naozaj málo, aby sa veci zmenili k lepšiemu. Prípadne, aby sa nezhoršili. To, že vzťah nemôže byť celý život tak pekný a láskyplný ako prvé roky, je mýtus. Naopak, vo vzťahu môžete byť šťastnými dlhodobo. A pritom netreba veľa.

01.02.2019 14:30
láska, vzťah, pozornosť, raňajky Foto:
Každý deň si nájdite čas na milé slovo, úsmev, objatie pre toho druhého.
debata

Dostatok spánku

Je nebezpečné málo spávať. Nielen pre zdravie, ale aj pre vzťah. Dôvodov je niekoľko. Ak ste unavení už od piatej poobede, sotva si užijete večerné radovánky plné vášne a lásky. Tak isto nevyspatý človek je omnoho agresívnejší a nervóznejší, čo tiež vzťahu nepraje.

Každý deň niečo pekné

Je smutné, že niektoré dvojice si za celý deň nepovedia ani pekné slovo. Nieto ešte aby si venovali vyznanie, či drobnosť, ktorá toho druhého poteší. Poradca na vzťahy Kurt Smith toto vidí ako hrdzu každého vzťahu. Najprv vzťah nahlodá, láskyplné gestá vymiznú a veľké dary, či prejavy lásky raz za čas to nespravia. Nájdite si navzájom každý deň čas na milé slovo, úsmev, objatie toho druhého.

Poďakujte si

Je to veľmi zásadná vec. Vo vzťahu netreba brať veci ako samozrejmosť. Terapeut Spencer Northey hovorí, že poďakovať vo vzťahu je niečo, čím tomu druhému vysielame pocit, že si ho vážime. A vážime si aj to, čo pre nás robí. Poďakujte za podanie taniera, poďakujte za prinesenie vody, za utretie riadov… A aj partner zrazu začne ďakovať, keď mu donesiete večeru, podáte vec alebo mu zaželáte dobrú chuť.

Pýtajte sa a neobviňujte

Psychoteraputka Elisabeth J. LaMotteová hovorí, že zlatý grál šťastného vzťahu je v tom, že sa partnera spýtame, čo by si prial, želal a očakával. A to ako v živote, tak v posteli, v intimite, pri stole. A neobviňujeme ho z toho, čo nerobí, ak sme ho o to nepožiadali. Pritom mnoho párov sa rozháda práve na tom, že sa navzájom nepýtajú, ale skôr obviňujú. A to prilieva olej do ohňa sporov.

Čas na rozhovory

Je to potrebné. Človek je tvor spoločenský a komunikácia je skutočne potrebná. Rozhovor vo dvojici je základom pokojného a dobrého vzťahu. Bolo to vlastne to prvé, čo ste s partnerom robili, keď ste sa zamilovali a pestovali svoju náklonnosť. Ak vo vzťahu tento rituál vynecháte, odíde postupne aj láska aj zamilovanosť. Viac sa rozprávajte. Napríklad len o počasí. Uvidíte, ako vám bude spolu lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozhovor #spánok #Vyznanie #poďakovanie #dlhodobý vzťah #obviňovanie

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Nečakajte, že všetci zarábajú ako vy, prispôsobte sa aj...

+ Dnes si poriadne oddýchnite, vaše telo si zaslúži pokoj.
Vzdelanie berte ako investíciu do budúcnosti,...