Bozkávate radšej vľavo či vpravo? Čosi to o vás hovorí...

Vedci verili teórii, že smer, ktorým pohneme hlavou pri bozkávaní, má niečo do činenia s našou dominantnou stranou. Je tu však nová teória. A znie jasne!

05.02.2019 11:00
láska, vzťah, bozk Foto:
Nahnúť hlavu doľava máme tendenciu v prípade, keď k niekomu pociťujeme obzvlášť silné emócie.
debata

Doľava? Doprava?

Zamyslite sa najskôr nad tým, do ktorej strany otáčate hlavou, keď niekoho pobozkáte. Viac ako dve tretiny by zrejme odpovedali „doprava“. V prípade štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Scientific Reports, bolo pod drobnohľadom 48 párov – vedci pozorovali, ako sa správajú pri bozkávaní. Ukázalo sa, že ten, čo iniciuje bozk, určuje aj smer bozkávania. Podľa tohto pozorovania by mali ľaváci skôr tendenciu otočiť hlavu doľava. Keďže väčšina ľudí má dominantnú pravú ruku, znie téza, že väčšina sa nakloní doprava, ako veľmi pravdepodobná. Univerzita v Bochume opäť analyzovala takéto štúdie a prišla k nasledovnému záveru: Nie dominantná strana určuje smer bozkávania, ale náš emočný stav.

Ak je v hre veľa emócií, otáčame hlavou doľava

Podľa tejto teórie by sa mali gestá v obzvlášť emocionálnych momentoch posunúť doľava, a to bez ohľadu na to, či sme praváci alebo ľaváci. Nahnúť hlavu doľava máme tendenciu v prípade, keď k niekomu pociťujeme obzvlášť silné emócie. Jeden možný dôvod: Emócie sa spracúvajú v ľavej hemisfére mozgu. To však neplatí len pre pocity ako je romantická láska, ale aj ostatné. To isté by malo platiť aj v prípade ruky pri objatí – ktorú ruku zdvihnete ako prvú?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #emócie #romantika #gesto #objatie #ľavá hemisféra

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...