Čím viac prezentujeme vzťah na Facebooku, tým väčšiu prežívame neistotu

Máte medzi priateľmi na Facebooku "zaľúbencov", ktorí sa pri každej príležitosti fotia, aby ukázali, aká veľká je ich láska, aký úžasný je ich vzťah? Pravdepodobne sú si ním však neistí!

30.01.2019 12:00
láska, dovolenka, peniaze na dovolenku,... Foto:
Šťastní... Aj v skutočnosti?
debata

Nie je všetko zlato…

Nie je všetko zlato, čo sa blyští, ako sa hovorí. Aj tu platí: Nie všetko, čo prezentujeme na Facebooku, je v skutočnosti také ideálne. Milenci, ktorí sa ostošesť predbiehajú v zdieľaní zaľúbených fotografií na sociálnych sieťach, v skutočnosti nie sú ani zďaleka takí šťastní. Práve naopak, prežívajú neskutočnú neistotu.

Túžba verzus realita

Tak znie aspoň záver jednej vedeckej štúdie, publikovanej v bulletine Personality and Social Psychology Bulletin. Pre účel tejto štúdie sprevádzal dva týždne prieskumný tím okolo Lydie Emery z Northwestern University v Illionis 108 párov. Účastníci si mali viesť denník, v ktorom mali detailne každý deň opísať, ako sú na tom so svojím vzťahom. Súčasne sledovali, čo v daný deň zdieľali na Facebooku.

Čím zraniteľnejší vzťah, tým zaľúbenejšie správy

Vedci zaznamenali úžasné spojenie. Ak sa niekto z pozorovaných cítil neistý, a bolo jedno, či bol stále milovaný, alebo jeho vzťah už v troskách, na sociálnych sieťach sa prezentoval oveľa častejšie, písal o vzťahu – paradoxne však nie o negatívnych, ale o pozitívnych pocitoch. Čím viac pociťoval vo vnútri strach (z možného rozchodu), o to radostnejšie správy posielal „do sveta“. Pokúšal sa teda zviditeľniť svoj vzťah. Svojimi zaľúbenými fotkami odkazoval: „Pozrite sa, stále sme spolu! A šťastní!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #sociálna sieť #neistota #zaľúbenie #pozitívne emócie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...