Prvá láska znamená explóziu! Jej stopa sa nikdy nezmaže

Vzrušenie, nadšenie, závraty ... Ako na nás prvé stretnutie s láskou zapôsobí? Zostane vzorom pre naše budúce lásky? Čo to je prvá láska? Čo ju robí tak silnou, že vstupuje do toľkých románov, filmov a životopisov? Prečo zanecháva - či už je šťastná či nešťastná - neporovnateľnú a nezmazateľnú stopu?

22.01.2019 17:00
tínedžeri, láska, vzťah Foto:
Prvá láska - spomínate si na ňu?
debata

„Prvá láska je nenahraditeľná a každý si myslí, že je definitívna, že stojí mimo času, že je čistá a mámivá ako parfum,“ hovorí sociológ Michel Maffesoli, ktorého cituje francúzsky denník Le Figaro.

„Ešte dnes si pamätám, ako voňala jeho koža,“ hovorí francúzska herečka Judith Magre, ktorá oslávila 92. narodeniny. „Mala som 17, on mal o 20 rokov viac,“ spomína. Herečka s nostalgiou rozpráva, ako sa s ním jedného dňa stretla na terase reštaurácie, kam každý deň chodil. Neodvažovala sa na neho pozrieť zo strachu, že by zachytil jej pohľad. Raz bola Judith pozvaná na vidiek. „Nevedela som riadiť auto, ani som ho nemala. Kamarátka ma uistila, že mi niekoho pošle. A koho som potom videla za volantom? Jeho! Myslela som, že omdliem,“ hovorí.

Telo prezrádza prvé city nepotlačiteľnými fyzickými prejavmi. „Chvenie, červenanie, slabosť v kolenách,“ uvádza sexuológ Sylvain Mimoun. Keď spisovateľka Cécile Coulon prvýkrát uzrela pred svojím lýceom mladú dievčinu v sukni a tričku, doslova stratila vládu nad svojím telom. „Je ťažké tie pocity popísať. Bola som ako očarená,“ popisovala. Obe mladé dievčatá spolu rok flirtovali. „Potláčal sme svoju túžbu čo možno najdlhšie, než prišla explózia,“ spomína spisovateľka.

Taliansky sociológ Francesco Alberoni opisuje túto rodiacu sa lásku ako žiarivú hviezdu v každodennej šedi, otvorenie sa svetu, túžbu po obrode. Spisovateľka Annie Ernaux to potvrdzuje vo svojej knihe Pamäte dievčaťa, kde rozpráva o hrdinke, ktorou je ona sama. „Chcela uniknúť dohľadu matky, čítať celé noci a chodiť do kaviarní navštevovaných študentov. Čakala na svoju prvú noc lásky. Tá prišla jedného letného večera. Potom už nikdy nebola taká ako predtým,“ píše.

Rodiaca sa láska sa utvára s odporom k inštitúciám, tradícii, konvenciám a morálke. „Neexistuje prvá láska bez prekračovania zákazov. Keď človek pocíti prvú lásku, opúšťa dobu detstva a dospievania, kráča ku svojej slobode, zbavuje sa materského dohľadu,“ uvádza Michel Maffesoli.

Francesco Alberoni rozlišuje bežnú sexualitu, ktorá sprevádza uniformný a priamočiary život, od mimoriadnej sexuality sprevádzajúcej prvú lásku. „Každý pohľad, každý dotyk, každá zdieľaná myšlienka sú nabité erotickou intenzitou tisíckrát silnejšou než u bežného sexuálneho vzťahu,“ hovorí. Je teda prvá láska zdrojom večnej nostalgie? „Zostáva v našej predstavivosti ako čosi veľmi špeciálne, hoci vieme, že je možné milovať viackrát,“ upozorňuje sociológ François de Single.

debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #city

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...