Hruška? Jablko? Triangel? Ľudí posudzujeme aj podľa tvaru tela!

Silueta triangla, jablka či presýpacích hodín? Keď spoznáme niekoho nového, tvar tela ovplyvní náš prvý dojem.

19.11.2018 11:00
hľadanie práce, inzerát, ženy, práca, kariéra Foto:
Celkovo spájame ľahšie a štíhlejšie telá s pozitívnymi vlastnosťami.
debata

Prvý dojem sa ráta. Stačí nám niekoľko sekúnd na to, aby sme si urobili podvedome dosť presný obraz o novej osobe, s ktorou máme do činenia. Funguje to aj v prípade, keď sme spolu ešte veľa nehovorili. A aj keď si vezmeme k srdcu úslovie „nesúď nikoho podľa zovňajšku“, proti vlastným inštinktom nič nespravíte.

Prečo hodnotíme ľudí podľa zovňajška?

V psychológii bolo samozrejme už dlho jasné, že zovňajšok je dôležitý na to, aby sme získali dojem o dotyčnej osobe, ktorú sme práve spoznali. Z evolučného hľadiska je to tiež celkom logické, pretože naše inštinkty stanovujú, že pekní ľudia majú tendenciu byť aj zdravší. Navyše, držanie tela, výrazy tváre a gestá hovoria veľa o tom, či je náš súper priateľský alebo nepriateľský. V našich génoch je túžba po rozmnožovaní stále silná, preto sa naše mozgy uchyľujú k týmto modelom. Jednoducho je lepšie „rozmnožovať“ sa s niekým, kto nevyzerá choro.

Prečo je táto štúdia taká zaujímavá?

Pozorovanie vedcov z univerzity v Texase neukázalo len to, ako ovplyvňuje telo náš úsudok, ale aj to, že od tvaru tela automaticky odvodzujeme osobnostné črty. 76 účastníkom štúdie ukázali 140 realistických 3D telesných modelov, prezrieť si ich mohli zo všetkých strán. Dali im potom zoznam s 30 vlastnosťami a oni museli každému telu pripísať určité vlastnosti. Vedci si pritom zoznam „nevycucali z prsta“, vlastnosti odvodili z modelu Big Five Personality. Podľa tohto modelu môže byť každá osobnosť zaradená do týchto piatich sfér: otvorenosť, perfekcionizmus, priateľský prístup, ochota spolupracovať a zraniteľnosť.

Ktoré vlastnosti pripisujeme ktorým telesným formám?

Celkovo spájame ľahšie a štíhlejšie telá s pozitívnymi vlastnosťami. Dobrovoľníci často používali slová ako „sebavedomý“ alebo „entuziastický“. V prípade obéznych tiel je to pravý opak. Tu prevažovali označenia ako „lenivosť“ alebo „ľahostajnosť“. Najlepšie „dopadli“ ženy a muži s telom v tvare obdĺžnika – bola im pripisovaná dôvera, plachosť a spoľahlivosť.

Čo si z toho môžeme zobrať?

Vedci zdôrazňujú, žeby sa tu nemali diskriminovať ani telá ani pohlavia osôb. Svojou štúdiou chceli len priniesť viac svetla do faktorov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri prvom dojme. Vedci sú si istí tým, že tento dojem sa môže celkom ľahko zmeniť, predovšetkým, keď dotyčnú osobu spoznáme lepšie. A je užitočné poznať aj seba a vedieť, ako reagovať na ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gény #sebavedomie #gesto #prvý dojem #inštinkt #zovňajšok

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...