Vo vzťahu sa necítite šťastná, ale zostávate... Strachom zo samoty to nie je

Mnohí túto situáciu dobre poznajú - ako pár ste spolu naozaj dlho, všetko síce ide, ale šťastná sa necítite.

06.11.2018 13:00
láska, rozchod, žena Foto:
Bojíte sa odísť zo vťahu?
debata

Máte nástojčivý pocit, že skutočné šťastie vám uniká pomedzi prsty. Napriek tomu, že tieto emócie váš ovládajú pomerne dlho, vo vzťahu nič nemeníte a zostávate v ňom aj naďalej. Prečo? Na túto otázku sa pokúsila nájsť odpoveď štúdia, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise „Journal of Personality and Social Psychology“.

Možno vám ako prvý dôvod napadne strach zo samoty a života ako single. Ale nie je tomu tak. Vedúca štúdie, psychologička Samantha Joel, našla inú príčinu zotrvávania vo vzťahu, ktorý vás neteší ani nenapĺňa. Podľa výsledkov štúdie je to obava z toho, že naším rozhodnutím by sme ublížili partnerovi. „Čím viac si ľudia myslia, že partner je od nás závislý, tým menej pravdepodobný bude rozchod.“

Do štúdie sa zapojilo 500 ľudí, ktorí žili minimálne 38 mesiacov vo vzťahu, ale napriek tomu priznali, že uvažujú o rozchode. Po dvoch mesiacoch od tohto priznania sa ich vedci pýtali, ako to s ich vzťahom vyzerá – a tých, ktorí vo vzťahi zostali, sa pýtali na dôvody.

Ľudia v ankete, ktorí zotrvali vo vzťahu, najčastejšie odpovedali, že sú presvedčení, že partner do vvťahu veľa investoval a rozchod by niesol ťažko. „Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ľudia nechcú partnera zraniť.“ Na druhej strane však dodáva, že človek nevie celkom realisticky zhodnotiť, ako jeho partner prípadný rozchod zoberie. Ak sa však dlhodobo vzťah nelepší a naše pocity sú stále rovnaké, je lepšie zo vzťahu odísť. „Kto by chcel mať po svojom boku partnera, ktorý vo vzťahu vlastne ani byť nechce,“ dodáva psychologička Samantha Joel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #partner #emócie #samota #strach zo samoty

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...