Sex u starších ľudí zlepšuje kognitívne schopnosti

Ako súvisí sexuálna aktivita s kognitívnymi schopnosťami ľudí? Uvádza prieskum.

05.11.2018 14:20
sex, starí ľudia, spánok, posteľ Foto:
Aj starší ľudia túžia po erotike.
debata

Štúdia Univerzity v Oxforde uvádza, že sex má pozitívny vplyv na mozgovú aktivitu ľudí. Do štúdie sa zapojilo 28 mužov a 45 žien vo veku 50 až 83 rokov a tí odpovedali na otázky, ako často majú sex – či raz týždenne, mesačne alebo nemajú sex. Následne plnili rôzne zadania.

Tí, ktorí v odpovedi uviedli, že majú sex minimálne raz týždenne, lepšie obstáli naprílad v jazykovom testovaní – mali lepšie vyjadrovacie schopnosti ako tí účastníci prieskumu, ktorí boli sexuálne skôr pasívnejší. Takisto lepšie obstáli v maľovaní zložitého obrazu či vo vymenovaní postupnosti skupiny čísel spamäti.

Výsledok štúdie môže prezrádzať, že vyššia sexuálna aktivita môže byť spokojná s lepšími kognitívnymi schpnosťami. Ako uvádza autorka prieskumu, Hayley Wright, naša spoločnosť sex starších a starých ľudí akoby ignorovala: „Ľudia nechcú myslieť na to, že aj starší ľudia majú sexuálny život. Ale toto myslenie musíme zmeniť.“ Ako vyplýva z prieskumu, kognitívne schopnosti starších ľudí dokáže sex výrazne zlepšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #vášeň #kognitívne schopnosti

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...