Čo robiť, keď sa partner náhle odmlčí a stiahne

Keď partner z ničoho nič odrazu zmení svoje správanie, zvykneme sa pýtať samy seba: Môžem za to ja?

25.10.2018 17:00
láska, vzťah, problém Foto:
Máte stabilný vzťah, ale vaše priania a potreby tomu momentálne nezodpovedajú.
debata

Vzťah je o dôvere. Neskôr zvykne skĺznuť do rutiny. Ale keď sa niečo náhle zmení v našom zabehanom živote, predsa zadrnčí alarm. Uši a oči sú v takýchto situáciách obzvlášť ostré a v pozore. Ak partner odrazu zmení svoje správanie, stiahne sa, nechce komunikovať, vyvolá v partnerke neistotu a pocit úzkosti.

Čo sa deje?

Úprimne, len zriedka má takéto správanie partnera niečo spoločné s vami. S veľkou pravdepodobnosťou môžete veľký otáznik nad svojou hlavou bez obáv odložiť. Pravdaže, táto otázka sa objaví hneď ako prvá. Porozmýšľajte nad poslednými dňami. Ak ste sa nehádali, partnera nezranili a pamätáte si harmóniu, nemusíte sa obávať.

Stres spôsobuje osamelosť

Stres na nás číha z každého rohu. Práca, kolegovia, priatelia, rodina, nezaplatené účty… Dôvody sú rôzne. Zatiaľčo niektorí v takých prípadoch hľadajú podporu v partnerovi, iní chcú byť naopak sami – stiahnu sa. Môže to bolieť, ale treba to akceptovať.

Partner chce zmenu

Možno je váš partner ale skutočne vo vašom vzťahu nešťastný. Necíti sa dobre, nedokáže sa „nadýchnuť“. Ani v takomto prípade toho veľa nezmôžete. Ak má zlú náladu, nedokážete mu ju zlepšiť. Nie ste zodpovedná za jeho pocity. Určite nie, ak ste mu neublížili.

Čo môžete spraviť?

Obťažovať niekoho, kto ustupuje, to logicky k úspechu nevedie. Váš partner si svoje správanie uvedomuje, no nedokáže ho ovplyvniť. Na rozhovor reaguje podráždene, z každej maličkostí robí veľkú drámu, čo vedie k jednej hádke za druhou.

Vezmite to tak, ako to je

Pokúste sa ostať pokojná a vidieť veci také, aké sú. Máte stabilný vzťah, ale vaše priania a potreby tomu momentálne nezodpovedajú. Nie je to nič zlé, ani vás to neohrozuje. Neberte to osobne a využite čas pre seba. Dajte partnerovi najavo, že ste tu preňho, ale potom si jednoducho choďte po svojom. Večné pátranie po probléme, ani ľútosť, tu nemajú miesto. Vaša dobrá nálada je rozhodne väčšou motiváciou ako neistota a výčitky. Buďte trpezlivá.

Vyčkajte na lepšie časy

Buďte trpezlivá, mlčte a čakajte na to, kým sa veci zlepšia. Ak sa s partnerom nedá porozprávať, napíšte mu správu. Ale pozor, strach a výčitky v tejto situácii nič neprinesú. Váš partner potrebuje čas pre seba, očividne chce byť práve sám a neprejaví vám lásku práve teraz, kedy si to možno prajete. Rozprávajte sa na úrovni očí a rešpektujte jeho postoj, aj keď vás zraňuje a zachovali by ste sa ináč. Nie ste jeho rodič a tiež neviete, čo by bolo preňho najlepšie. Pokúste sa mu porozumieť, ale vysvetľujúce diskusie radšej odložte na neskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #úzkosť #stres #neistota #mlčanie #rutina #výčitka

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...