Šesť vecí, ktoré by urológ poradil vášmu priateľovi

Zatiaľčo pravidelné vyšetrenie u gynekológa patrí u žien k rutine a absolvujú ho "bez reptania", (mladí) muži návštevu urológa vnímajú často úplne inak.

22.10.2018 15:00
urológ, urológia, Jozef Marenčák Foto:
Mnohí mladí muži majú strach, že vyšetrenie je nielen trápne, ale aj bolestivé a nepríjemné.
debata (2)

Ak s tým „tam dole“ niečo nie je v poriadku, vyčkávajú, že sa to samé dá do poriadku. A pritom by mali urológa navštíviť hneď, ak objavia príznaky, ktoré sa povedzme vracajú a nemiznú.

Urológ by poradil:

Poznajte svoje telo
Každý, kto pozná svoje telo a je dobre informovaný o chorobách, resp. možných príznakoch, môže lepšie reagovať v prípade akéhokoľvek podozrenia. Urológovia sa zhodujú na tom, že mladí muži by mali vedieť o sexualite veľa, je to jediný spôsob, ako rozpoznať problémy so semeníkmi a penisom.

K urológovi ešte pred štyridsiatkou
Preventívna prehliadka u urológa po 40-tke každé dva roky, je štandardom. Navštíviť tohto odborníka však možno aj skôr, a to v prípade, že máte ťažkosti, problémy s plodnosťou či badateľné telesné zmeny.

Ak sa vám niečo nezdá, neváhajte!
Jednoducho vyčkávať, veď „uvidíme“, nie je riešením. Problémy pri močení, zväčšenej prostate či sexuálnych poruchách rozhodne sú dôvodom na vyšetrenie! Pravidelné vyšetrenie je samozrejme nutné aj v prípade podozrenia na rakovinu. Patrí sem ochorenie prostaty, (najčastejší druh rakoviny u mužov), močového mechúra, obličiek alebo pohlavných orgánov.

Vyšetrenie nebolí!
Mnohí mladí muži majú strach, že vyšetrenie je nielen trápne, ale aj bolestivé a nepríjemné. A pritom je úplne neškodné. Tí, čo prvú návštevu u urológa „prežijú“, prídu znova…

Trpieť nemusíte…
Urológovia tvrdia, že veľa chorôb a tiež liekov má negatívny vplyv na sexualitu. Môže to viesť k problémom v posteli, ktoré znepríjemnia život aj partnerke.

Vyhýbať sa urológovi – trpieť môže aj partnerka
Aj pohlavné choroby, ktoré urológ pri vyšetrení diagnostikuje, sú dôvodom, pre ktorý treba zabudnúť na „hanbu“ navštíviť urológa a neodkladať ju! V opačnom prípade to môže zle skončiť aj pre partnerku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #penis #plodnosť #urológ #prostata #pohlavné choroby

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....