Hormonálna antikoncepcia spôsobuje žiarlivosť!

Téma hormonálna antikoncepcia sa stáva čoraz diskutabilnejšou. Už niekoľko rokov sa skúmajú jej vedľajšie účinky na psychiku, vzťahy a telá žien.

19.10.2018 07:00
antikoncepcia, lieky, tabletky Foto:
Ženy, ktoré na začiatku vzťahu nebrali hormonálnu antikoncepciu, teraz však už áno, žiarlili očividne viac, ako tie, ktoré ju vysadili alebo nikdy nebrali.
debata

Aktuálna štúdia z odborného časopisu Evolution and Human Behaviour potvrdzuje, čo bolo predtým predmetom výskumu. Hormonálna antikoncepcia skutočne zvyšuje žiarlivosť vo vzťahu.

Syntetické estrogén mení žiarlivosť

Psychologička Kelly Cobey skúmala už pred pár rokmi účinok týchto liekov a pocity žiarlivosti. Cobey používala transvaginálne ultrazvukové sonografie, na určenie presnej zmeny z neplodnej na plodnú. Účastníčky štúdie odpovedali aj na otázky, týkajúce sa žiarlivosti, a to v rôznych časoch cyklu. Vedci navyše pozorovali ženy počas užívania liekov, ako aj po ich vysadení, v plodnom aj neplodnom období. Ženy, ktoré užívajú antikoncepciu, majú pocit žiarlivosti v rovnakej miere počas plodného aj neplodného obdobia v prirodzenom cykle. Zodpovedný je za to syntetický estrogén, tvrdí štúdia. Jej záver znie: Akákoľvek zmena v užívaní od začiatku vzťahu vedie pravdepodobne k zvýšenej žiarlivosti.

Spôsobuje žiarlivosť?

Tento bod štúdia pozorovala pozornejšie. Na to, aby zmerali žiarlivosť, používali vedci rovnakú metódu ako Cobey. Účastníčky museli odpovedať na 15 otázok typu „ako ti je, keď vidíš svojho partnera tancovať s inou“?, v škále od 1–9.

Výsledok:

Ženy, ktoré na začiatku vzťahu nebrali hormonálnu antikoncepciu, teraz však už áno, žiarlili očividne viac, ako tie, ktoré ju vysadili alebo nikdy nebrali. Inými slovami, užívanie hormonálnej antikoncepcie ovplyvňuje faktor žiarlivosti – a je jedno, či ho žena berie na začiatku vzťahu alebo nie. Výskumníci to pripisujú hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú sexuálnu spokojnosť, kvalitu vzťahov a pocity žiarlivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiarlivosť #antikoncepcia #hormóny #estrogén

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...