Rozprávajte sa sama so sebou! Krízové situácie zvládnete lepšie

Vedci prišli na to, prečo je dobré prihovárať sa samej sebe v tretej osobe.

15.10.2018 13:00
stres Foto:
Ste pod tlakom?
debata

Rozprávate sa v duchu sama so sebou? Robí to až 90 percent ľudí. Ako uvádza aktuálna štúdia, pre psychickú pohodu človeka je takýto rozhovor veľmi prínosný.

Vedci z Michiganskej univerzity prišli vďaka prieskumu na zistenie, že rozhovor samej so sebou je prospešný na to, aby sme dokázali lepšie zaobchádzať s našimi emóciami. V štúdii, ktorej výsledky boli uverejnené v magazíne „Scientific Reports“, bolo zistené, že ľudia, ktorí častejšie hovoria sami so sebou, zvládajú lepšie aj kritické situácie.

Prečo? Človek, ktorý hovorí sám so sebou, sa na svoju situáiu vďaka tomu pozerá z istej vzdialenosti a s nadhľadom. To sa javí ako užitočné najmä v krízových situáciách, kedy nastáva emociálny zmätok a pre mnoho ľudí je náročné v takýchto situáciách rýchlo usporiadať vlastné myšlienky. Vďaka takýmto rozhovorom, kedy sa so sebou rozprávate v tretej osobe, dokážete situáciu vnímať akoby „zvonku“. Vďaka tomu dostanete svoje pocity pod kontrolu rýchlejšie a ďalšou výhodou je, že sa rýchlejšie upokojíte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #emócie #rozhovor samej so sebou #zvládanie stresu

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...